Navigace

Kresby a koláže (12. 6. – 13. 7. 2017)

22/5 2017

Výstava kreseb Kristýny Ordeltové a koláží Kláry Tylčerové

Kresby a koláže (12. 6. – 13. 7. 2017)

Kristýna Ordeltová: Kresby

Narodila jsem se 26. prosince 1998 v Ostravě a odmalička žiji se svými rodiči v Porubě. V šesti letech jsem začala chodit do Základní školy Porubská 832, ale po pěti letech jsem přestoupila na porubské Wichterlovo gymnázium, které příští rok snad úspěšně ukončím maturitou. Už od dětství mě to táhlo k pastelkám a papíru, ať už to byly omalovánky, které mi moje maminka neustále předkreslovala, nebo vlastní výtvory (někdy bohužel i mimo papír). Asi v deseti letech mě rodiče přihlásili do výtvarné výuky na Základní umělecké škole (ZUŠ) J. Valčíka, kam chodím dodnes. Okolo čtvrtého roku studia na gymnáziu jsem se začala více zajímat o geometrii, a když přišlo na vybírání budoucího oboru, respektive vysoké školy, bylo studium architektury docela logickým spojením dvou věcí, které mě baví, geometrie a kresby.

Tato výstava je mou premiérou (pokud nepočítám účast na výstavách ZUŠ) i dobrou příležitostí, jak si práci na větším individuálním projektu vyzkoušet ještě před vysokou školou.

 

Klára Tylčerová: Koláže
(text: Klára Huvarová)

Klára Tylčerová se narodila v květnu roku 1999 a od té doby vyrostla ze stydlivé dívenky v dospělou, kreativní, ambiciózní a perspektivní mladou slečnu. Bydlí s rodinou v Plesné, kde ráda tráví čas procházkami se svými dvěma psy.

Její nadání a láska k umění se projevila už na Základní škole Bulharská, ze které ale po páté třídě přestoupila na Gymnázium Olgy Havlové v Ostravě-Porubě, kde dodnes studuje. Ve škole se zajímá především o literaturu, dějiny umění, historii, společenské vědy, angličtinu a španělštinu. Od malička se věnuje hře na klavír, mimo to ráda sebe samu vzdělává, navštěvuje přednášky s různorodou problematikou, cestuje, čte a zabývá se zdravým životním stylem. Na podzim roku 2016 začala pracovat jako uvaděčka v Divadle Petra Bezruče, kde nejen s nadšením sleduje divadelní představení, ale také nasává uměleckou atmosféru.

V současnosti tvoří ve svém volném čase na porubské Základní umělecké škole J. Valčíka a její rukopis poznáme podle spíše minimalistického stylu. V poslední době se zaměřuje na tvorbu koláží, ve kterých uplatňuje imaginaci, zároveň se zdokonaluje v malbě i kresbě a fotí umělecké fotografie. Ačkoliv může na první pohled působit nenápadně, umí svou tvorbou originálně vyjádřit svůj jedinečný pohled na svět, kterým může překvapit a otevřít tím ostatním dveře do své vlastní fantazie.