Skatepark

Skateboardový areál se nachází u Biskupského gymnázia v Ostravě na ulici K. Pokorného. Jeho provozovatelem je městský obvod Poruba. Je otevřen od roku 2003, a to zpravidla od jara do podzimu (v závislosti na klimatických podmínkách). Vchází se do něj z ulice Lvovská.

skateparkPrvky skateparku jsou zkonstruovány tak, že je vhodný jak pro začátečníky, tak pro pokročilé skateboardisty, bruslaře i bikery. Od roku 2009 je areál nepřetržitě monitorován kamerovým systémem napojeným na městskou policii. Ve všedních dnech je jeho provozní doba od 15:00 do 19:00 hodin, o víkendech od 13:00 do 19:00 hodin. V době letních prázdnin je přístupný od 13:00 do 20:00 hodin. Je otevřen pouze za příznivého počasí. Na bezpečnost provozu dohlíží správce.

V areálu skateparku se konají zajímavé sportovní akce, v minulosti to byla například exhibice RIDERS FOR CHARITY, která se v areálu uskutečnila na sklonku dubna 2010 a jejíž výtěžek putoval do Dětského domova v Řepišti, nebo Moravskoslezská Tour 2014, která přilákala do sportovního areálu desítky jezdců z Čech, Moravy i Slezska. Skatepark také vytvořil v roce 2010 kulisu pro natáčení televizního seriálu České televize s názvem 4teens. Filmaři si jej vybrali kvůli kvalitnímu vybavení a výhodné poloze.

V roce 2008 nabídla porubská radnice plochu v porubském skateparku sprejerům. Writeři si mohli posprejovat zhruba 180 m2 vnitřní stěny protihlukové bariéry a boční části překážek. Dnes už je většina místa zaplněna barevnými graffiti. Radnice se snaží vyhrazením konkrétního místa pro sprejery alespoň částečně eliminovat škody, které sprejeři páchají na fasádách domů, výlohách nebo autobusových zastávkách. Žádáme sprejery, aby předem kontaktovali správce skateparku, který jim vyčlení prostor vhodný pro posprejování. Na ploše určené pro jejich tvorbu je zakázáno vytvářet obrazy s rasovým či obdobným podtextem nebo vulgární obrazy.

V letech 2013 a 2014 prošel skatepark rekonstrukcí. Nový skatepark je celobetonový, přibyl i prostor pro jezdce na kolech. Bikepark, který je rovněž betonový, má rozměry přibližně 25 na 30 metrů a je vhodný jak pro profesionály, tak pro začínající jezdce.