16.4.2007 – Děti soutěžily v lovu ryb

Na Zámeckém rybníku v Ostravě-Porubě si v neděli 15. 4. dali sraz malí rybáři. Český rybářský svaz MO Ostrava uspořádal ve spolupráci s porubským úřadem a kroužkem Hastrman závody dětí do patnácti let v rybolovu.

rybářské závodySlavnostní zahájení první lovné sezóny na porubském rybníku přivítalo zhruba 50 malých rybářů z Poruby, Zábřehu a Šenova.
Rekonstrukce Zámeckého rybníka s rozlohou 1,6 hektaru trvala dva roky a stála 5 miliónů korun. 2,8 milionů získala radnice ze Státního fondu životního prostředí. „Je to vůbec poprvé, kdy je rybník volně přístupný. Kdysi se tu lovit nesmělo,“ upřesnil porubský starosta Miroslav Novák.
„Do rybníka jsme před zahájením lovné sezóny vysadili kapry, líny a bílé ryby,“ řekl předseda rybářského svazu MO Poruba Petr Řezníček. „Děti závodily v lovu udicí na plavanou, každý malý rybář si mohl nechat jednoho kapra od 40 centimetrů, ostatní ryby byly vráceny šetrně dovody,“ dodal.
„Se sdruženám Hastrman spolupracujeme dlouhodobě, podporujeme je v pořádání různých soutěží,“ konstatoval porubský místostarosta Petr Jedlička. „Chtěli bychom, aby na Zámeckém rybníku vznikla nová tradice každoročních dětských rybářských závodů.“
Nad celou soutěží bděl vodník Puškvorec, který dohlížel, jak jde dětem rybolov. Vítězové dostali trofeje v podobě pohárů, ostatní účastníci byli odměněni rybářskými potřebami.
Malí rybáři v Porubě chytili celkem deset kaprů a třináct bílých ryb. Nejvíc se zadařilo čtyřleté Kristýnce Chorovské, která získala první místo v kategorii dívek. Za asistence svého tatínka chytila hned dva kapry, jeden měl 48 centimetrů, druhý 45. „Jednoho kapra jsme pustili zpátky do rybníka a druhého jsme darovali,“ upřesnil využití úlovku Kristýnčin tatínek.