27.4.2007 – Starosta se poklonil památce padlých

U příležitosti 62. výročí osvobození republiky uctili porubští starousedlíci památku všech, kteří padli v boji. Pietní akt se odehrál u bludného balvanu, kytici u památníku položil i porubský starosta Miroslav Novák.

„Scházíme se tu u příležitosti osvobození každým rokem,“ potvrdili porubští starousedlíci. „Spoustu let jsme se o památník starali, ale teď to chceme přenechat starostamladším. Těm ale tradice bohužel nic neříkají,“ dodali. „Mrzí mě, že odkaz lidí, kteří přispěli k ukončení nejhrůznějšího válečného konfliktu v dějinách lidstva, se jakoby pomalu vytrácí z lidské paměti,“ konstatoval v rámci slavnostního aktu starosta Miroslav Novák.

Poruba byla v dubnu roku 1945 osvobozena Rudou armádou po těžkých bojích. Přežila třináct hodin nepřetržitých náletů, během kterých 540 sovětských letadel shodilo na obec velké množství tříštivých a zápalných bomb. Po ukončení náletů napočítali v Porubě 88 požárů. První ruští vojáci byli v Porubě před polednem 27. dubna, východní část obce byla dobyta 28. dubna, zámek 29. dubna odpoledne.

 

Poruba si významné události republiky připomíná u bludného balvanu, který se na naše území dostal zhruba před 300 000 lety se skandinávským pevninským ledovcem. Od roku 1990 je tento druhý největší bludný balvan v České republice chráněnou přírodní památkou. Je tvořen blokem z červené skandinávské žuly a váží přes deset tun.

Bludný balvan byl v roce 1928 vyzvednut z potoka a instalován v centru obce jako památník desátého výročí vzniku Československa. Na současné místo ve Vřesinské ulici byl převezen v roce 1968.