4.4.2007 – Poruba přibrala posily na úklid v ulicích

S nástupem jarní sezony navýšil porubský obvod počet pracovních sil zajišťujících úklid veřejných prostranství. K deseti stabilním zaměstnancům přibylo dalších osmnáct z úřadu práce, obvod také zažádal o patnáctičlennou posilu z řad občanů vykonávajících alternativní tresty.

"V Porubě se s největším nepořádkem potýkáme především v okolí kontejnerů, laviček, zastávek autobusů a obchodních středisek a u návětrných stran některých ulic," sdělil Tomáš Vojtkulák z odboru technického a provozního.
Podle zkušeností přinesou nápor nepořádku v ulicích i velikonoční svátky. Kromě množství odhozených lahví od alkoholu a odpadků se terčem nezávazné zábavy alkoholem posílené mládeže stávají i dřevěná městečka pro děti, kterých je v Porubě 22. "Po velikonočních svátcích se zaměřujeme právě na tato exponovaná místa a věnujeme jim zvýšenou pozornost," upřesnil Vojtkulák.
Na údržbu dřevěných městeček jsou vyčleněni dva stabilní zaměstnanci, v případě potřeby se úpravou zabývají další dva, kteří napravují vzniklé škody v dílně. Většinou se jedná o zalaminování prokopnutých skluzavek, úpravu utržených pantů a vytrhaných latěk z laviček.
"Výkon služby městské policie je o Velikonocích směřován také na zajištění pořádku v okolí dřevěných městeček," řekla mluvčí městské policie Vladimíra Kejdová. "S ohledem na počet strážníků a zajištění dalších úkonů však není možné, aby strážníci hlídkovali na místě 24hodin denně," dodala Kejdová.

Poruba na vytváření pracovních příležitostí v rámci veřejně prospěšných prací dlouhodobě spolupracuje s Úřadem práce Ostrava. V roce 2005 obvod vytvořil osmnáct míst, z toho patnáct na práce zaměřené na úklid a údržbu obvodu, jedno místo závozníka a dvě místa manažerů projektů EU. V roce 2006 šlo o šestnáct míst na úklid a údržbu obvodu. "Na tato pracovní místa vysíláme především uchazeče bez kvalifikace, kteří jsou evidováni na naší pobočce v Porubě," sdělila Svatava Baďurová, mluvčí úřadu práce.
Úřad práce přispívá městským obvodům, které vytvoří pracovní místa na veřejně prospěšné práce, na mzdy uchazečů. "Výše finančních příspěvků se odvíjí od výše rozpočtu úřadu práce na aktivní politiku zaměstnanosti na daný rok. V loňském roce měl úřad práce k dispozici 117 miliónů Kč, příspěvky na jedno pracovní místo na veřejně prospěšných pracích dosáhly devíti tisíc korun. V letošním roce, kdy má k dispozici podstatně nižší rozpočet, je to polovina této částky," upřesnila Baďurová.