24.10.2007 – Zdeněk Škarvada se stal čestným občanem Ostravy

Brigádnímu generálovi v.v. Zdeňku Škarvadovi bylo 24. října 2007 uděleno čestné občanství města Ostravy. Československý letec, který se po obsazení Československa nacistickou armádou v roce 1939 zapojil do zahraničního odboje, vstoupil ve Velké Británii do řad Královského letectva a stal se příslušníkem slavné 310. čs. stíhací perutě.

Zdeněk Škavrada létal na letounech HURRICANE a jeho hlavním úkolem bylo zajišťovat bezpečnost lodním konvojům. Později létal na stroji typu SPITFIRE MK VB, v únoru 1942 musel kvůli závadě motoru opustit letoun a na padáku přistál do ledových vod kanálu La Manche. Zachránila ho německá válečná loď a jako občanu protektorátu mu hrozil trest smrti.
Do ledna 1945 vystřídal několik koncentračních táborů, absolvoval také 1000km pochod smrti, během kterého museli vězni ujít 30 km za den. Útrapy skončily až 2. 5. 1945, kdy byli zajatci v blízkosti Schweranských jezer osvobozeni americkou armádou. Dne 4. 5. 1945 odletěl do Velké Británie, domů se vrátil v srpnu 1945. Poté sloužil u štábu 10. leteckého stíhacího pluku v Praze-Kbelích, v roce 1947 byl odeslán do vojenské letecké akademie v Hradci Králové. Byl velitelem a učitelem létání na bojových letounech, později se stal velitelem 8. státního leteckého pluku v Brně. Z politických důvodů byl propuštěn z letectva a degradován ze štábního kapitána na vojína. Zdeněk Škavrada musel poté zastávat podřadné práce, mimo jiné pracoval v dolech u České Třebové a v Ostravě. V roce 1968 mu byla vrácena hodnost majora v záloze a udělen titul zasloužilý letec, skutečné rehabilitace se však dočkal až roku 1989. V roce 1990 byl povýšen do hodnosti plukovníka a v květnu 2000 byl dekretem prezidenta republiky jmenován brigádním generálem letectví ve výslužbě. Jeho životní příběh zachycuje publikace Zdeněk Škarvada - Keep Floating!
Zdeněk Škarvada již dlouhá léta žije v městském obvodu Poruba a letos v listopadu se dožívá významného životního jubilea. Přejeme hodně zdraví, pohody a spokojenosti.

 

Zdeněk Škarvada se starostou     Zdeněk Škarvada – kniha     Zdeněk Škarvada – kniha