20.12.2007 – Manželé slavili kamennou svatbu

Drahoslava a František Hlawiczkovi oslavili v porubském Domovu pro seniory Slunečnice kamennou svatbu. Své ano si řekli před 65 lety v roce 1942 v Moravská Ostravě. Manželé pocházejí z Michálkovic, vychovali šest dětí a mohou se těšit z jedenácti vnuků a šestnácti pravnoučat.

Slavnostní obřad kamenné svatby vykonal v Domovu pro seniory Slunečnice porubský místostarosta Jiří Mlčoch. Dojatí manželé se podepsali do pamětní knihy a připili si sklenkou šampaňského. „Františku, hezky se o Drahušku starejte, ať tady můžeme oslavit i vaši platinovou svatbu,“ popřál manželům Radek Baran, ředitel domova.
„Je to krásný a moc dojímavý pocit. Jsme rádi, že můžeme dát mladým lidem příklad na šťastné manželství,“ prozradila Drahoslava Hlawiczková, která kdysi pracovala v třídírně uhlí dolu Petr Cinger.
„Manželka má můj hluboký obdiv, vychovala skvěle šest dětí,“ složil své ženě poklonu František Hlawiczka. „Byl jsem často v práci a Drahuška to neměla jednoduché. Jsem vyučený malíř a natěrač, ale pracoval jsem nejdřív jako horník na šachtě Petr Cinger, později jako revírník a pak také na ministerstvu paliv jako kádrový referent pro nábor brigádníků,“ dodal Hlawiczka.
A jaký mají manželé Hlawiczkovi recept na šťastné manželství? Oba svorně tvrdí, že kromě lásky a tolerance jim nechybí smysl pro humor. To ostatně potvrzují i jejich potomci, kteří jim přišli popřát. „Babička žije hlavně rodinou a děda si vždycky najde nějakého koníčka, do kterého vtáhne i babičku. Opravdu žijí pořád naplno,“ prozradila vnučka Alena Štuková. „Děda vždycky hodně sportoval a trénoval žáky. Teď maluje, kreslí a skládá přání všem ve Slunečnici, kde také zpívá ve sboru. Dědeček s babičkou mají také moc rádi rodinné oslavy a společně s dětmi jezdí na hory,“ dodala vnučka.

kamenná svatba 1              kamenná svatba 2