26.11.2008 – V Porubě přednášela významná česká dětská psycholožka

V pátek 21. 11. 2008 v Centru volného času na Vietnamské ulici v Ostravě-Porubě přednášela PhDr. Jiřina Prekopová, významná česká dětská psycholožka působící v Německu. Přednášku, kterou zorganizovali zaměstnanci odboru péče o občany ÚMOb Poruba, si přišlo poslechnout 86 účastníků. Byli mezi nimi sociální pracovníci, zdravotníci, pedagogové vysokých a vyšších odborných škol, pracovníci ústavních zařízení, jako jsou např. dětské domovy a kojenecké ústavy, i pěstouni.

26.11.2008 – V Porubě přednášela významná česká dětská psycholožka

Dr. Jiřina Prekopová (r. 1929) působila mnoho let na dětské klinice Olgahospital ve Stuttgartu. Během své práce týkající se autismu se setkala s myšlenkou pevného objetí vypracovanou původně pro autistické děti americkou psycholožkou Marthou Welch (tzv. Holding therapy). Metodu pevného objetí pak rozvinula vlastní cestou – pevné objetí se stalo prostředkem obnovy lásky v rodině.

„Jsme rádi, že Dr. Prekopová přijala naše pozvání,“ sdělila vedoucí odboru péče o občany Jana Glogarová. „Díky její přednášce jsme se mohli blíže seznámit s její terapií pevného objetí, která je určena zejména pro osudově spjaté lidi – pro rodiče a děti a partnery v dlouhodobém vztahu. Tím, že si ve vzájemném pevném objetí s matkou, otcem, či jejich zástupci, dovolíme ventilovat své negativní emoce jako hněv, vztek, zlost i bolest a zklamání, dáváme prostor lásce, která nastoupí na jejich místo. V procesu konfrontace si tak obě strany hluboce prožijí a uvědomí svůj vlastní smutek a bolest a vžijí se do bolesti druhého. Tento vhled jim umožní vzájemné porozumění a usmíření. Umožní jim milovat za každých podmínek,“ řekla Jana Glogarová.

O tom, že přednáška přítomné posluchače velmi zaujala, svědčí i poděkování Šárky Plawné z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy z Havířova: „Děkuji za možnost účastnit se přednášky Jiřiny Prekopové, která mě oslovila nejen profesně, ale především lidsky. Byl to mimořádný zážitek.“