11.2.2009 – Magická data lákají snoubence

Letošní rok nabízí snoubencům hned několik možností vybrat si zajímavý den k uzavření manželství. Ten nejbližší připadá na sobotu 14. února, kdy se slaví svátek svatého Valentýna.

V Ostravě-Porubě si tento den zvolily za svůj svatební čtyři páry. „Rád bych všem novomanželům popřál, aby pro ně byl valentýnský svatební obřad nevšedním zážitkem, na který budou i po letech rádi vzpomínat,“ řekl starosta Poruby Lumír Palyza, který se tuto sobotu ocitne v roli oddávajícího.

Statistiky porubské matriky vypovídají o tom, že ročně uzavře v Porubě manželství přibližně 300 párů. Loni to bylo 271 dvojic, o rok dříve 300 a v roce 2006 si dalo manželský slib 284 párů. Největší oblibě se těší u snoubenců „magická“ data. Novodobý rekord drží sobota 7. 7. 2007, která přilákala do porubské obřadní síně jedenáct párů, dvanáctá svatba se odehrála na porubském zámku. Velký zájem byl také o termín 9. 9. 1999. Datum s pěti devítkami připadlo na čtvrtek a novomanželské ano si tehdy řeklo deset párů.

I letos si mohou snoubenci zvolit k uzavření manželství zajímavá a snadno zapamatovatelná data, například soboty 4. 4., 6. 6., 8. 8. a 12. 12. Dveře obřadní síně naopak zůstanou zavřeny 9. 9. 2009. Toto atraktivní datum totiž připadá na středu, která je vyhrazena úředním hodinám pro veřejnost.