18.2.2009 – V Porubě přibývá mateřských center

Tři nová mateřská centra nabídnou v Porubě atraktivní využití volného času ženám s malými dětmi. Jejich cílem je poskytnout matkám na rodičovské dovolené podporu a prostor pro seberealizaci. O služby tohoto typu je v posledních letech nebývalý zájem, obyvatelky Poruby totiž přivádějí na svět stále více dětí. Loni už se počet novorozenců v městském obvodu přehoupl přes sedm set.

18.2.2009 – V Porubě přibývá mateřských center

Od letošního února začal v objektu Armády spásy na ulici M. Majerové fungovat klub Katka, který ženám nabízí kurzy cvičení s miminky, výtvarnou a pohybovou výchovu dětí, jejich hlídání a také relaxaci. „Sama mám čtyři děti. Vím proto, jak je pro ženy důležité, aby jim někdo pomohl vyjít ze sociální izolace. Maminky u nás mohou využít zdarma dětskou hernu, za rozumný poplatek se mohou zapojit do cvičení a kurzů. Rádi bychom v dohledné době zprovoznili také internetový koutek,“ řekla vedoucí klubu Katka Barbora Nyklová. Od ledna také funguje na ulici 17. listopadu centrum Bobík. „Nabízíme celodenní hlídání dětí a hravou formou je učíme anglický jazyk. Každý čtvrtek dopoledne máme cvičení maminek s dětmi. V odpoledních hodinách mohou centrum navštěvovat i ženy s batolaty,“ uvedla zakladatelka centra Bobík Jana Ksiažková.

Další rodinné centrum začne v Porubě fungovat v březnu. S přípravami k jeho otevření na Ukrajinské ulici právě finišuje občanské sdružení Kaštánek. Ženám a jejich dětem nabídne vyžití v herně, cvičení s říkadly, divadélko a tancování. „My tyto aktivity vítáme a podporujeme je formou grantů a dotací. Letos poskytneme občanským sdružením, nadacím, příspěvkovým i jiným organizacím, které se zabývající aktivitami v oblasti volného času dětí a mládeže, sportu, kultury a vzdělávání více než půl milionu korun,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza s tím, že o granty mohou sdružení a organizace žádat do 13. března, žádosti o účelové dotace přijímá úřad celoročně.

Starosta dodal, že loni obvod podpořil rozjezd Rodinného centra Kaštánek a přispěl i na provoz Mateřského centra Krteček na Slavíkově ulici. Právě Krteček byl doposud jediným mateřským centrem v sedmdesátitisícové Porubě. Ženy na rodičovské dovolené proto otvírání nových mateřských klubů vítají. „Je příjemné, když mohu s dětmi vyrazit mezi ostatní maminky a nemusím cestovat mimo Porubu. V novém centru Katka navštěvuji pohybová cvičení s říkankami. Tento program mi vyhovuje, protože si ho kdykoliv mohu s dětmi zopakovat i doma,“ vysvětlila Martina Kuhnová z Poruby.