2.2.2009 – Dům s pečovatelskou službou láká desítky zájemců z celého Ostravska

Možnost ubytování v dokončovaném domě s pečovatelskou službou (DPS) na ulici Průběžné v Ostravě-Porubě láká desítky zájemců z celého Ostravska. Do otevření špičkově vybaveného areálu, vystavěného v podobě satelitního městečka s náměstím, zbývá už jen pár měsíců. Senioři, kteří mají o pronájem bytu v jednom z pěti moderních dvojdomků zájem, musejí podat žádost na Úřad městského obvodu Poruba. Stěhovat by se mohli už v polovině letošního roku.

2.2.2009 – Dům s pečovatelskou službou láká desítky zájemců z celého Ostravska

„O nový dům s pečovatelskou službou je velký zájem. Lidé se chodí dívat, jak stavba pokračuje a zajímají se, kdy bude dokončená. Denně telefonují a ptají se, kam se mají obrátit s žádostí o pronájem,“ říká místostarosta Poruby Jan Dekický (ODS) s tím, že písemnou žádost je nutné doručit na porubský úřad.

Bydlení v novém DPS v Průběžné ulici mohou získat senioři, kteří mají sníženou soběstačnost a využívají pečovatelské služby. V moderním areálu naleznou nejen klidné, rodinné prostředí v blízkosti biokoridoru Plesenského potoka, ale především veškeré potřebné vybavení a služby. V každém z domků je výtah, v interiérech bytů laděných do teplých přírodních barev jsou plovoucí podlahy, sprchové a kuchyňské kouty, sporák a přípojka kabelové televize. Vítáni jsou i domácí mazlíčci.

V centrální budově mohou lidé využít tělocvičnu, rehabilitační bazén, velkou společenskou místnost s pódiem, terasou a PC koutkem. Stravování zajistí výdejna obědů, občerstvení během dne pak bufet s posezením. Denně bude seniorům k dispozici pečovatelská služba. Ve střední části venkovního areálu se právě dokončuje náměstí s dřevěným altánem, součástí městečka bude dostatek parkovacích míst i zeleně.

Stavba je největší polistopadovou investicí městského obvodu Poruba a vyžádá si přes dvě stě milionů korun. „Čtyřicet čtyři miliónů jsme získali ze Státního fondu rozvoje bydlení,“ upozorňuje místostarosta Poruby Petr Mihálik (ČSSD) s tím, že zbývající částku pokryje obvod ze svého rozpočtu. Dodal, že stavba by mohla být hotova letos na jaře a první obyvatelé by se měli do areálu domu s pečovatelskou službou stěhovat přibližně v polovině letošního roku.

Podobný projekt domu s pečovatelskou službou, který je vystavěn jako satelitní městečko, nemá v České republice obdoby. „Reagujeme na požadavky mladších členů rodin, kteří sami nemohou z časových důvodů o své nejbližší celodenně pečovat. Přesto chtějí, aby jejich rodiče či prarodiče bydleli kvalitně, v pěkném prostředí, měli na dosah efektivní služby a bylo o ně profesionálně postaráno,“ doplňuje Dekický.