16.3.2009 – Projekt rekonstrukce má podporu většiny obyvatel ulice M. Kopeckého

Za projektem rekonstrukce ulice M. Kopeckého v Ostravě-Porubě, jehož odstartování znemožnila v polovině února svým rozhodnutím Česká inspekce životního prostředí, stojí většina obyvatel domů soukromých bytových družstev v této ulici. Vyplynulo to ze setkání zástupců družstev s vedením městského obvodu, které se uskutečnilo ve středu 11. března v porubském Domě kultury Poklad.

16.3.2009 – Projekt rekonstrukce má podporu většiny obyvatel ulice M. Kopeckého

„Projekt rekonstrukce pěti ulic prvního stavebního obvodu jsme připravovali dlouhodobě a to jak projekčně, personálně, tak i finančně. Podařilo se nám ho po více než dvou letech kompletně dokončit včetně získání souhlasu všech zainteresovaných orgánů. Tento projekt posoudila v roce 2007 i Česká inspekce životního prostředí a neměla proti němu žádné námitky. Těsně před odstartováním rekonstrukce ulice M. Kopeckého do projektu vstoupila inspekce znova a nařídila nám zdržet se kácení stromů v této ulici, které mělo být prvním krokem rekonstrukce,“ vysvětlil na úvod setkání starosta Poruby Lumír Palyza (ČSSD).

Podle vyjádření členů samosprávy vyvolalo rozhodnutí České inspekce životního prostředí mezi obyvateli ulice vlnu nevole. „Několik let ukazujeme na problémy, které v ulici máme. A když konečně zastupitelé naše požadavky řeší a seženou peníze v době, kdy nad námi krouží globální recese, jako by nám to najednou někdo záviděl. Proč chtějí z Prahy rozhodovat, jestli jsou naše potřeby oprávněné. Ať se starají sami o sebe a nás nechají žít,“ uvedl Vladimír Procházka z bytového družstva Kopeckého 486. Předsedové bytových družstev opakovaně upozornili na problémy, které v ulici mají. „U nás je osmnáct až dvacet domácností z celkových čtyřiadvaceti pro rekonstrukci. Bojujeme za prosvětlení ulice, odstranění alergenů, máme obavy o zdraví kvůli padajícím haluzím,“ popsala situaci v ulici Jaroslava Jedličková z bytového družstva Matěje Kopeckého 483. Ta vyzvala ostatní předsedy bytových družstev, ať zajistí podpisové archy s vyjádřením všech nájemníků.

„Z našich třiadvaceti nájemníků jich dvacet s rekonstrukcí souhlasí. Braňte se, udělejte rekonstrukci, tady se nedá bydlet. Nejde jen o stromy, kanalizace je v dezolátním stavu, jsme tam jako v bažině, o cestě a chodnících nemluvím. Máme dvě vozíčkářky v domě, sanitka nemá kde stát,“ prezentovala svůj názor Jarmila Gwardová z bytového družstva Kopeckého 481. Radomír Gumulec z bytového družstva Kopeckého 484 konstatoval, že z 20 nájemníků se pro rekonstrukci vyjádřilo 16 z nich, tři nebyli v době dotazování doma a jeden byl proti. Jeden z nájemníků bytu ve vlastnictví RPG Walter Groer z vlastní iniciativy oslovil 48 nájemníků a přinesl na setkání arch se 44 podpisy. Většinovou podporu projektu ze strany nájemníků družstva Kopeckého 486 tlumočil také Pavel Vašíček. „Vyzýváme vedení radnice, aby postupovalo co nejrazantněji,“ uvedl.

Podle místostarosty Petra Mihálika (ČSSD) bylo středeční setkání se zástupci bytových družstev jasným vyjádřením masivní podpory radničního projektu ze strany obyvatel ulice M. Kopeckého. „Dostali jsme silný impulz k tomu, abychom působili na orgány státní správy. O veřejném zájmu nikdo nemůže pochybovat,“ uvedl místostarosta Poruby Petr Mihálik (ČSSD) s tím, že vedení obvodu vítá nápad samospráv družstev vytvořit a shromáždit podpisové archy deklarující názory všech nájemníků. Na závěr přislíbil, že radnice bude v organizování podobných setkání pokračovat.

 

Na ulici M. Kopeckého funguje celkem deset bytových družstev, která spravují patnáct domů. Dalších sedmnáct domů je ve vlastnictví společnosti RPG. Setkání s vedením obvodu se zúčastnili zástupci devíti z celkového počtu deseti družstev, představitelé RPG na pozvání nereagovali. Zástupci pěti družstev přinesli z vlastní iniciativy podpisové archy, jejichž prostřednictvím vyjádřilo než 90 procent nájemníků podporu projektu rekonstrukce, který zpracovala a prosazuje porubská radnice. Jeden z nájemníků bytu ve vlastnictví RPG přinesl podpisové archy ze dvou domů v majetku této společnosti, které také vypovídají o většinové podpoře projektu. Zástupci dalších bytových družstev přislíbili, že podpisové archy v co nejkratší době zajistí a ujistili vedení obvodu, že i mezi jejich nájemníky panuje většinová shoda.