29.6.2009 – Z krytu civilní obrany vznikl ateliér pro handicapované děti

Nové sportovně-relaxační zázemí pro handicapované děti dnes slavnostně otevřela mateřská škola na ulici Čs. exilu v Ostravě-Porubě. Hernu, koutek pro muzikoterapii a cvičení, keramický ateliér a infrasaunu s hydromasážní vanou školka vybudovala v podzemní části budovy, kde býval kryt civilní ochrany.

29.6.2009 – Z krytu civilní obrany vznikl ateliér pro handicapované děti

„O realizaci tohoto projektu jsme snili deset let. Díky finančnímu daru od firmy RED GROUP, která u příležitosti otevření hotelu Park In v Ostravě vydražila ve dražbě šatů částku 500 tisíc korun ve prospěch naší mateřské školy, se nám letos podařilo uvést jej v život. Nevzhledná místnost s pancéřovanými dveřmi se během několika málo měsíců proměnila v krásné moderní prostory určené ke sportu, relaxaci i výtvarné a hudební činnosti,“ uvedla ředitelka mateřské školy Dana Schönová s tím, že vybudování zázemí si vyžádalo částku ve výši 800 tisíc korun.

Do mateřinky na ulici Čs. exilu dochází zhruba sto deset dětí, z nichž téměř třetina má nějaký handicap – od těžkých vad řeči přes tělesné postižení až po poruchy autistického spektra. „Nové prostory budou využívat všechny děti včetně těch handicapovaných. Některé z nich obtížně zpracovávají podněty z okolí a nedokáží si odpočinout. Při muzikoterapii a dalších aktivitách, které budou moci díky novému zázemí provozovat, se krásně uvolní se a odreagují,“ vysvětlila Schönová.

Mateřská škola na ulici Čs. exilu je nejstarší školkou v Porubě. V provozu je už více než šedesát let. V prvních letech své existence fungovala v prostorách porubského zámečku, poté přesídlila na ulici Čs. exilu. Jako jedna z prvních školek se zapojila do projektu podporujícího zdraví dětí a je také pilotní školkou projektu porubské radnice na zpřístupnění zahrad mateřských škol veřejnosti.