21.7.2009 – Poruba vítá zprovoznění Integrovaného výjezdového centra

Velkým přínosem se pro obyvatele Poruby stalo nově otevřené Integrované výjezdové centrum. To posílí bezpečnost, zlepší provozní podmínky a umožní mnohem lepší služby jednotce hasičů, městské policii a rychlé zdravotnické službě.
21.7.2009 – Poruba vítá zprovoznění Integrovaného výjezdového centra

„Otevření zrekonstruovaného areálu v Porubě samozřejmě vítáme. Je skvělé, že jsou všechny složky na jednom místě – nové centrum tak poskytne zvýšení technického zabezpečení pro obyvatele spádové oblasti,“ sdělil porubský místostarosta Petr Jedlička. V areálu mohou také podle možností probíhat exkurze pro děti: „Měly by vědět a především na vlastní oči vidět, co všechno obnáší nedoceněná práce hasičů a policie,“ dodal místostarosta.

„Nově zrekonstruovaný a dostavěný areál bude školám přístupný, takže pokud budou mít zájem, mohou se s námi domluvit a všechno si prohlédnout,“ potvrdil Tomáš Lefner, velitel hasičské stanice Poruba.

Na rekonstrukci budovy, přístavbu nového traktu i moderního výcvikového sportoviště přispěla Ostrava ze svého rozpočtu téměř osmdesáti miliony korun, finančně se podílel také stát a Moravskoslezský kraj. Kromě moderních pracovních prostor a sportoviště mají záchranáři k dispozici i novou tělocvičnu s lezeckou stěnou.

 

Z historie stanice

Prvopočátky současné hasičské stanice v Ostravě-Porubě se datují k 6.9.1971, kdy byla stanice uvedena do provozu. Přestavbou velké výměníkové stanice na menší vznikla současná garážové stání pro zásahová vozidla. Jako nezbytně nutné zázemí pro hasiče byla v té době postavena montovaná jednopodlažní budova. Tato budova, postavena původně jako dočasná, nevyhovovala potřebám jednotky HZS a bylo rozhodnuto o výstavbě budovy nové.

Současná provozní budova hasičské stanice se začala budovat v roce 1985 v akci Z a dokončena byla koncem roku 1988. Od té doby je v objektu dislokována výjezdová jednotka HZS a od září roku 1995 využívá část stanice i jedna osádka rychlé záchranné pomoci.