22.7.2009 – V Galerii na schodech proběhlo už 51 výstav

Prostory schodiště porubské radnice zdobí od roku 2001 fotografie, malby, koláže a výtvarné práce různých tvůrců. Před osmi lety zde byla slavnostně otevřena Galerie na schodech výstavou fotografií Jaroslava Kubíka.

22.7.2009 – V Galerii na schodech proběhlo už 51 výstav

Nápad vedení radnice oživit a zpříjemnit radniční prostory výtvarnými pracemi a využít prosvětleného schodiště se setkal s velkým zájmem. „Příležitost vystavovat v galerii svá díla mají nejen renomovaní, ale i začínající umělci. Za osm let v Galerii na schodech proběhlo celkem 51 tematicky rozmanitých výstav,“ potvrdil porubský starosta Lumír Palyza. Expozice jsou měněny zhruba každé dva měsíce, u příležitosti nové výstavy je vždy uspořádána slavnostní vernisáž s kulturním programem.

K zajímavým akcím v Galerii na schodech patřila například výstava děl mezinárodní kulturní asociace Nová Akropolis v roce 2005 s názvem Doteky věčné krásy. K vidění tehdy byly mimo jiné reprodukce aztéckého kalendáře, vyobrazení mayských bohů, repliky reliéfů z egyptských chrámů a reprodukce krétských nástěnných maleb.

Velký úspěch měla letošní dubnová výstava Jede, jede poštovský panáček aneb 110 let porubských poštovních pohlednic. „Výstava pohlednic Poruby mapovala jejich vývoj od roku 1898 po současnost a zároveň zachytila, jak se tvář Poruby během doby měnila,“ uvedl předseda Letopisecké komise RMOb Poruba Jiří Lexa, který přišel s nápadem tuto výstavu uspořádat. „Historické pohlednice jsme mohli vystavovat zejména díky porubským občanům, kteří nám je zapůjčili nebo darovali,“ dodal.

V současné době si mohou návštěvníci porubské radnice prohlédnout fotografie Petra Fibingera. Výstavu s názvem Tváře Jižní Ameriky vystřídají od 3. srpna fotografie zachycující pohoří České republiky. V cyklu snímků s názvem Jeseníky a spol. zmapoval přírodu svým objektivem Ivo Sloniowski. Zájemci si mohou snímky prohlédnout do 4. září v pracovní dny vždy od 8:00 do 12:00 hodin, v pondělí a ve středu také od 13:00 do17:00 hodin.