29.7.2009 – Atmosféru skateparku dotvářejí graffiti

Porubská radnice nabídla před necelým rokem plochu v porubském skateparku sprejerům. Writeři si mohli v areálu u bývalé Základní školy na ulici K. Pokorného 1284 posprejovat zhruba 180 metrů čtverečních vnitřní stěny protihlukové bariéry a boční části překážek. Dnes už je většina místa zaplněna barevnými graffiti.

29.7.2009 – Atmosféru skateparku dotvářejí graffiti

„Radnice se snaží vyhrazením konkrétního místa pro sprejery alespoň částečně eliminovat škody, které sprejeři páchají na fasádách domů, výlohách nebo autobusových zastávkách,“ vysvětluje porubský starosta Lumír Palyza.

Marek Janda navštěvuje porubský skatepark denně se skupinou bikerů. „Rozhodně to teď vypadá líp, než když bylo všechno holé,“ konstatuje. Sám se ale do tvorby pomocí sprejů pustit nehodlá: „Barvy jsou moc drahé, ale jednou tady někdo nechal zbytek spreje, tak jsem si zkusil nastříkat alespoň jednoho smajlíka,“ dodává.

Ke graffiti v porubském skateparku nepotřebují sprejeři souhlas radnice, musí však dodržet provozní řád. Na ploše určené pro jejich tvorbu je zakázáno vytvářet obrazy s rasovým či obdobným podtextem nebo vulgární obrazy. Na bezpečnost provozu dohlíží správce.

 

Skatepark v areálu bývalé Základní školy na ulici K. Pokorného 1284 byl otevřen v roce 2003. Do výstavby areálu tehdy investoval městský obvod Poruba 2,5 milionu korun. Ve sportovním areálu s rozměry 45 x 30 metrů je umístěno dvanáct překážek různého tvaru, velikosti, výšky a obtížnosti. Jsou zkonstruovány tak, že je celý skatepark vhodný pro začátečníky i pokročilé skateboardisty a bruslaře. Přes zimu je porubský skatepark uzavřen.

Skatepark prošel v loňském roce celkovou opravou za zhruba 600 tisíc korun hrazených z rozpočtu městského obvodu Poruba. Oprava zahrnovala výměnu pojezdových ploch a nájezdů překážek, vyztužení nejvíce namáhaných prvků, nátěr zařízení a vyzdění bočních ploch překážek.