26.1.2010 – Základní školy v září přivítají 663 prvňáků

Budoucí prvňáci, kteří usednou v září do lavic porubských základních škol, mají za sebou první setkání se svými novými pedagogy. Některým dětem se u lednového zápisu ve školách natolik líbilo, že nechtěly opustit učebny s interaktivními tabulemi.

zápis do 1. třídy„Do lavic prvních tříd dvanácti porubských základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba, zasedne v září 663 školáků. K zápisu se letos dostavilo 751 dětí, z nichž 88 kvůli odkladu školní docházky přijde k zápisu v příštím roce,“ sdělil místostarosta Jan Dekický.
Porubské základní školy jsou vyhledávány nejen samotnými Porubany, ale také rodinami ze vzdálenějších částí regionu. Pedagogové občas zaznamenají i kuriózní případy zápisů. V loňském roce například kontaktovaly porubské školy rodiny žijící s dětmi předškolního věku v Belgii a ve Venezuele, v tomto roce zapsala do školy na Komenského ulici své dítě bývalá žačka, která s dcerou dlouho pobývala v USA.
Letošní zápisy se pedagogové snažili předškolákům co nejvíce zpříjemnit. Ve škole na Komenského ulici děti plnily na jednotlivých stanovištích úkoly, za které získaly malé vysvědčení. Budoucím prvňáčkům, kteří přišli k zápisu do školy na ulici I. Sekaniny, vyrobil školník speciální stupínek, aby u interaktivní tabule dosáhli na číslice, geometrické tvary a zvířátka. Některé děti měly neobvyklá přání. „Tázali jsme se rodičů, zda mají nějaký speciální požadavek a jejich syn prohlásil, že by chtěl chodit do kroužku vaření. Ten u nás sice není, ale budeme v budoucnu o možnosti jeho otevření uvažovat,“ řekl Aleš Kazický, ředitel Základní školy na Bulharské ulici.
Některé budoucí prvňáky čeká od září dojíždění. „Naši školu budou navštěvovat nejen děti z Poruby, ale také z Martinova, Plesné, Ostravy i Bílovce. Podle vyjádření rodičů si školu vybrali na základě kladných referencí a informací na webových stránkách,“ doplnila Hana Kazimirská, ředitelka školy na ulici Aleše Hrdličky.