18.2.2010 – Seniorské městečko bude soutěžit o titul Dům roku

Městský obvod Poruba bude usilovat o udělení titulu Dům roku 2009. Do soutěže, kterou každoročně vyhlašuje město Ostrava, přihlásí areál Domu s pečovatelskou službou (DPS) na Průběžné ulici. O podání přihlášky dnes rozhodla Rada městského obvodu Poruba. Stavba byla dokončena a slavnostně otevřena loni na jaře a je ojedinělým architektonickým počinem v oblasti seniorského bydlení.

Místostarosta Petr Mihálik„Soutěž je určená investorům novostaveb nebo rekonstrukcí budov dokončených v předloňském a loňském roce na území Ostravy. Přihlášený objekt by měl mít pro město přínosné, nebo alespoň zajímavé funkční využití, dále vykazovat příkladný investorský přístup s vysokou kvalitou stavebního provedení a architektonického řešení. Domníváme se, že náš areál tato kritéria bezezbytku splňuje,“ sdělil DPS na Průběžné ulicimístostarosta Petr Mihálik. Jak dodal, obvod si nechal zhotovit výstavní panel s fotografiemi a základními informacemi o objektu. Tento propagační materiál slouží jako přihláška.
Soutěž Dům roku se v Ostravě koná již po šestnácté. Její vítěz získá kromě prestižního titulu i bronzovou plaketu a 300 tisíc korun. V historii soutěže se podařilo již dvakrát dosáhnout na nejvyšší ocenění stavbám umístěným v městském obvodu Poruba. V roce 1998 zvítězil moderní víceúčelový zimní stadion a o šest let později uspěla administrativní a provozní budova firmy LIFTCOMP. Ani v jednom případě však nešlo o investici městského obvodu. „Věříme, že porotu náš dům s pečovatelskou službou osloví. Vždyť jde o unikátní model moderního seniorského bydlení, který nemá v republice obdoby. Výsledky soutěže budeme znát na konci dubna,“ doplnil Mihálik.
Výstavba areálu DPS na Průběžné ulici trvala dva a půl roku a vyžádala si zhruba 230 milionů korun. Satelitní městečko, čítající pět obytných trojdomů, disponuje osmdesáti byty o rozloze od 28 do 62 metrů čtverečních. Součástí areálu je centrální budova, v níž jsou situovány veškeré služby. Venkovní prostory osázené zelení stmeluje náměstíčko s dřevěným altánem.