1.3.2010 – Poruba začala s úklidem ulic

Příznivé klimatické podmínky umožnily městskému obvodu Poruba začít s čištěním ulic po zimním období. Radnice se při něm zaměří především na hlavní tahy, mezi něž patří například Hlavní třída, ulice 17. listopadu či Opavská ulice. Strojní přečišťování ulic doplní úklid veřejných prostranství před úřady, zdravotnickými a školskými zařízeními. Ten zajistí úklidové čety složené z pracovníků veřejně prospěšných prací a veřejné služby.

„Strojní přečišťování začalo dnešním dnem a pokud nám to počasí umožní, potrvá celý březen. Současně s úklidem ulic jsme také zahájili intenzivní kontrolu výtluků v silnicích. Jejich oprava odstartuje koncem tohoto týdne,“ uvedl místostarosta Poruby Petr Mihálik.

Radnice se v těchto dnech zaměří také na úklid veřejných prostranství. Tuto činnost obvod zajišťuje pomocí pracovníků veřejně prospěšných prací a veřejné služby. „Po zimě zůstaly ulice na mnoha místech zaneseny odpadky i psími exkrementy. Na nejfrekventovanější místa v okolí pošt, škol a zdravotnických zařízení proto vyšleme naše pracovní čety,“ řekl Mihálik s tím, že pracovníci uklidí za jednu denní směnu z veřejných prostranství téměř půl tuny odpadků.

Aktuálním problémem v porubských ulicích jsou podle vedení městského obvodu psí exkrementy. „Přestože obyvatelé Poruby mají k dispozici zhruba 130 speciálních košů na exkrementy, po oblevě se ukázalo, že řada pejskařů po svých psech neuklízí. Proto budou na základě dohody s městskou policí probíhat na celém území Poruby intenzivní kontroly a neukáznění majitelé psů budou sankcionováni,“ konstatoval místostarosta.

Přečišťování hlavních komunikací, které v těchto dnech v Porubě probíhá, vystřídá na začátku dubna komplexní rajonové čištění všech porubských ulic. Obyvatelé ulic se o harmonogramu jarního úklidu dozví s dostatečným předstihem prostřednictvím přenosných dopravních značek a vylepených letáčků ve vchodech domů. Městský obvod vyhradí plochy, kam budou motoristé moci odstavit v době rajonového čištění svá vozidla. Komplexní jarní čištění ulic by mělo skončit v měsíci květnu.