11.3.2010 – V Porubě odstartoval ojedinělý vzdělávací projekt pro děti z mateřských škol

Unikátní vzdělávací projekt v oblasti dopravní výchovy dnes odstartoval v prostorách porubského zámku. Má formu divadelní hry s hudebními a výtvarnými prvky a je určen především dětem z mateřských škol. Právě sami předškoláci jsou aktéry interaktivního představení, které se odehrává v kulisách mobilního dopravního hřiště a má děti naučit pravidlům silničního provozu.

dopravní školičkaPředstavení Ostravská dopravní školička je součástí projektu Centrum bezpečné jízdy LIBROS Ostrava a vzniklo ve spolupráci s majitelem porubského zámku Statisem Prusalisem, který je autorem hudby, režisérem a spoluautorem scénáře. Na realizaci projektu se finančně podílí městský obvod Poruba. „Těší nás, že jsme první ze všech ostravských městských obvodů, který se bude účastnit tak výjimečného projektu. Počítáme s tím, že se do něj postupně zapojí většina z našich devatenácti předškolních zařízení. Forma zábavné kampaně s výukovým podtextem se nám jeví jako dobrá investice, jejíž návratnost vidíme především v posílení bezpečnosti dětí v silničním provozu,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.
Zatímco loni stavěl projekt Centrum bezpečné jízdy LIBROS Ostrava svou vzdělávací kampaň na exteriérech, s novým programem zamířil do zastřešených prostor. „Divadelní představení je ozvláštněno dopravní školičkaakustickými a světelnými efekty, dvaapadesát metrů dlouhým plátnem s ručními malbami typických ostravských staveb a také rekvizitami s dopravní tematikou,“ řekl Dalimil Frič ze společnosti LIBROS. Jak doplnil, počet repríz není nijak omezen, představení se bude hrát podle zájmu jednotlivých školek.
Malí Porubané z místních mateřských škol mají k dispozici venkovní dopravní hřiště při mateřské škole na Ukrajinské ulici, to však využívají pouze za hezkého počasí. „Možnost osvěžit si znalosti o pravidlech silničního provozu i v době, kdy pobyt na dopravním hřišti není kvůli klimatickým podmínkám možný, dosud v Porubě chyběla,“ připomněl Palyza.