13.4.2010 – Proutkař označil trasu porubské tajné chodby

Tým odborníků z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava se po zimě opět pustil do pátrání po tajné chodbě v porubském zámeckém parku. Tentokrát se do hledání zapojil také proutkař Slavomír Cedivoda, technik geologického průzkumu.

Slavomír CedivodaSlavomíra Cedivodu, kterého si firmy najímají k ověření geofyzikálních jevů, pozvali členové geologického týmu. V loňském roce prováděli v porubském parku průzkum terénu pomocí odporové tomografie, která odhalila četné anomálie. Řadu vrtů zatím napověděla, že pokud tajná chodba skutečně existovala, musela být vyztužena dřevem a nyní je zasypána. „Tentokrát jsme přizvali také Slavomíra Cedivodu. V minulosti jsme měl možnost seznámit se s prací lidí, kteří měřili geofyzikální jevy pomocí virgule a musím říci, že se jejich domněnky vždy potvrdily,“ tvrdí profesor Petr Bujok,vedoucí vědeckého týmu.

Proutkař v parku pomocí virgule označil několik míst, kde by se v příštích měsících měly provést průzkumné vrty. „Hloubka vrtů by měla být různá. V horní části parku mi virgule ukazuje změny v hloubce zhruba čtyř metrů, ve středu parku by se chodba mohla nacházet až jedenáct metrů pod povrchem,“ tvrdí Cedivoda.

O existenci tajné chodby je přesvědčen i majitel zámku Statis Prusalis, který dal minulý měsíc provést vrtné sondy do zdiva sklepních prostorů, kam mohla úniková cesta ústit. „Provedli jsme dva vrty skrz zdivo ve výšce jednoho a dvou metrů nad zemí. Vrty v délce jednoho metru a dvaceti centimetrů prokázaly, že se za zdivem nachází hlína. Nyní uvažujeme o odkrytí zdiva,“ říká Prusalis.

 

Na možnou existenci tajné chodby upozornil před časem předseda porubské letopisecké komise Jiří Lexa. Ten shromáždil výpovědi pamětníků, z nichž některé dokonce hovoří o tom, že v chodbě byli v závěru druhé světové války zasypáni němečtí vojáci. „Ti se údajně do chodby ukryli 28. dubna 1945. Rudá armáda však měla nechat výbuchem oba vchody chodby zatarasit. Pokud by se tato tvrzení zakládala na pravdě, mohly by být v chodbě ostatky vojáků. Věřím, že průzkumy poodhalí roušku tajemství tajné chodby, o níž neexistují žádné písemné zmínky,“ řekl Lexa. Objekty, které má tajná chodba spojovat, patří k nejstarším dochovaným památkám Poruby. Historie kostela svatého Mikuláše sahá do patnáctého století, ze století šestnáctého pak pochází porubský zámek, který byl vystavěn v renesančním slohu okolo roku 1573.