30.4.2010 – Klienti úřadu mohou využít bezdrátový internet

Majitelé notebooků a telefonů s technologií WiFi, kteří si přicházejí vyřídit své záležitosti do hlavní budovy porubské radnice, se mohou od začátku května zdarma připojit k internetu. Umožní jim to projekt, který úřad městského obvodu připravil ve spolupráci se společností MEDIUM SOFT a.s. Tato firma bezplatně zapůjčila radnici technické vybavení, které umožňuje bezdrátového šíření internetu v budově.

„Začátkem května zahajujeme ve spolupráci se společnostmi MEDIUM SOFT a OVANET dvouměsíční testovací provoz bezplatného vysokorychlostního připojení pro klienty našeho úřadu. Během něj budeme zájem o tuto službu průběžně vyhodnocovat. Občané mohou své názory a připomínky vyjádřit prostřednictvím anketních lístků, které jsou rozmístěny v hlavní budově. Pokud bude o bezplatné připojení zájem, spustíme následně bezdrátovou síť v ostrém provozu,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.

Doposud měli porubští občané na radnici přístup k internetu jen prostřednictvím informačního kiosku ve vestibulu hlavní budovy. Toto samoobslužné pracoviště je však primárně určeno pro využití eSMO, tedy informačního systému pro komunikaci s ostravským magistrátem. „Nově mají občané vyhrazen pro práci s internetem také oddechový koutek s křesílky v přízemí budovy. Zde se mohou připojit prostřednictvím svých mobilních komunikačních zařízení, což jim přináší více pohodlí a soukromí,“ vysvětlil Palyza.

Vedení obvodu v současné době zvažuje, že projekt bezplatného připojení k internetu rozšíří i na veřejná místa pod širým nebem. „Vytipovali jsme napříš Porubou šest frekventovaných lokalit, kde předpokládáme o připojení velký zájem,“ doplnil starosta s tím, že služba by mohla být zpřístupněna ještě v letošním roce.