14.5.2010 – Novou výsadbu porubské Hlavní třídy plení zloději

Z porubské Hlavní třídy mizí letničky, okrasné keře i jehličnany. Zloději letos odnášejí rostliny ve velkém. Bezprostředně po vysazení stihli odcizit zhruba sto nových sazenic, ale i deset kusů metr vysokých tisů z trvalé výsadby. Z veřejných prostranství mizely sazenice, mulčovací kůra, navezená zemina i kamínky i v minulých letech.

„Jsem skutečně šokován přístupem některých porubských občanů, kteří si neváží majetku a naši snahu o estetizaci obvodu záměrně hatí. Apeluji na všechny obyvatele Poruby, aby byli všímaví ke svému okolí a pomohli zabránit řádění vandalů,“ sdělil porubský starosta Lumír Palyza.
Zloději se nezaměřují pouze na záhony na Hlavní třídě. V loňském roce vyplenili mimo jiné záhony na ulici F. Čechury a u zdravotního střediska na ulici O. Jeremiáše, kde bylo vysazeno 65 jehličnanů, okrasných keřů a trvalek. Zmizely nejen některé květiny, ale i metr vysoká túje.
Hlavní třída prošla před dvěma lety celkovou regenerací zahrnující úpravu trávníků, výsadbu, vybudování míst k odpočinku i rozmístění 88 laviček a 112 odpadkových košů. Letos ozdobilo porubský hlavní bulvár zhruba deset tisíc sazenic za 200 tisíc korun, v příštím týdnu přibudou na záhony u kruhového objezdu letničky.