20.5.2010 – Porubská radnice likviduje vyvrácené stromy

Nepříznivé meteorologické podmínky zapříčinily v posledních dnech na území městského obvodu Poruba vývraty desítek stromů. Porubská radnice nasadila veškeré síly k likvidaci vyvrácených dřevin, polámaných větví a úklidu veřejných prostranství. Práce na odstraňování škod budou podle vedení obvodu probíhat ještě v příštích týdnech.

„V současné době evidujeme zhruba sto vývratů stromů, které kvůli vytrvalým dešťům a podmáčenému kořenovému systému nevydržely silné poryvy větru. Jde především o lípy, topoly, břízy a také několik smrků. Žádáme všechny občany, kteří mají informace o poškozených stromech, prasklých větvích, puklinách kmenů a podobně, aby je nahlásily pracovníkům Vyvrácené stromy napáchaly značné škody na majetku.odboru technického a provozního porubské radnice,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza. Jak dodal, městský obvod využívá k odstranění vyvrácených stromů služeb soukromé firmy, která se specializuje na péči o zeleň. O úklid veřejných prostranství se starají pracovníci veřejně prospěšných prací a veřejné služby.
Likvidace zeleně, která byla poškozena v důsledku nepříznivého počasí, potrvá podle starosty ještě několik týdnů. „Škody budeme moci vyčíslit až po dokončení veškerých prací. Pokusíme se tuto neočekávanou situaci finančně zvládnout vlastními silami, a to i za cenu rozpočtových úprav. Nemůžeme ale vyloučit, že se budeme muset obrátit s žádostí o finanční pomoc na město Ostrava,“ doplnil Palyza.