23.6.2010 – Fanynka fotbalu oslavila 101. narozeniny

Neuvěřitelnou duševní pohodu vyzařuje Růžena Bartová, která dnes v Ostravě-Porubě oslavila 101. narozeniny. Žena, která pamatuje Rakousko-Uhersko i obě světové války, je velkou fanynkou fotbalu a aktuálně sleduje zápasy mistrovství světa v JAR. Za svou dlouhověkost vděčí podle svých slov střídmosti, abstinenci a především podpoře své rodiny.

Růženě Bartové blahopřál ke 101. narozeninám i místostarosta Petr Jedlička. Jubilantka si na oslavu narozenin připila sklenkou šampaňského, jak ale prozradila, alkohol jí v životě společníka nikdy nedělal. Dávala přednost tanci a zpěvu. Největším životním koníčkem je pro ni sport. Volný čas tráví u sportovních televizních přenosů a v posledních dnech jí programová nabídka přináší velké potěšení. Je totiž dlouholetou fanynkou fotbalu, a nevynechá proto žádné utkání mistrovství světa. „Sleduji klidně i tři zápasy denně. Jen škoda, že tam nehrají naši. Fandím tomu, kdo podává dobrý výkon,“ prozradila. Lásku k fotbalu si vypěstovala už v mládí, její bratr hrával za SK Slezská Ostrava.
Když právě nedrží u televize palce sportovcům, těší se z četných návštěv členů rodiny. „Mám už dva prapravnoučky, třetí by se měl narodit každým dnem,“ pochlubila se jubilantka. Starostlivá péče nejbližších jí prý dává sílu do dalších dnů. „Nohy už mi sice neslouží, ale občas si i sama uvařím, třeba palačinky nebo knedlíky na páře. Když mám chuť, dcera mi upeče kachnu. Jím vždy jen malé porce,“ řekla oslavenkyně.
Mezi mnoha gratulanty, kteří jí dnes přišli k významnému jubileu blahopřát, byl i místostarosta Poruby Petr Jedlička. „Je neuvěřitelné, kolik entuziasmu a dobré nálady dokáže tato dáma kolem sebe šířit, její vitalitu jí můžeme jen závidět. Nezbývá než popřát, aby jí zdraví vydrželo do dalších let,“ řekl.