26.7.2010 – Poruba znovu usiluje o titul Obec přátelská rodině

Porubský obvod se i letos přihlásil do celostátní soutěže Obec přátelská rodině, která hodnotí aktivity obvodu zaměřené na rodiny s dětmi, seniory, bydlení, zdravotnictví a bezpečnost. Loni v konkurenci téměř dvou stovek měst a obcí získal v kategorii obce nad 50 tisíc obyvatel čtvrté místo.

„Loňský postup našeho obvodu do užšího finále považujeme za úspěch, který je dokladem úrovně obce v oblasti péče o občany. Věříme, že v soutěži uspějeme i letos, neboť se nám za rok podařila zrealizovat řada projektů v oblasti budování nových volnočasových areálů. Aktivní jsme byli také v organizování akcí, které významně přispěly ke sbližování generací,“ říká místostarosta Jan Dekický.
Pracovní tým porubské radnice vypracoval téměř 90stránkový obsáhlý projekt, přibližující obvod jako místo kvalitního bydlení s širokým sociálním, společenským i kulturním zázemím pro všechny věkové kategorie. K hodnotícím kritériím soutěže patří mimo jiné zařízení a služby pro rodiny, způsob podpory a pomoci seniorům, přímá podpora rodin, počet obecních dětských hřišť a parků i institucionální, personální a koncepční zajištění rodinné politiky.
Vyhlašovatelem třetího ročníku celostátní soutěže Obec přátelská rodině je Ministerstvo práce a sociálních věcí a Stálá komise pro rodinu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve spolupráci s Asociací center pro rodinu a Sítí mateřských center v ČR. Vyhlášení výsledků třetího ročníku proběhne letos v listopadu.