09/2010

24.9.2010 – Starosta převzal cenné vyznamenání

Stříbrnou pamětní medaili II. stupně Československé obce legionářské převzal z rukou zástupců této obce starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. K udělení tohoto vyznamenání doporučil starostu ostravský výbor legionářů na základě snahy uchovat odkaz legionářů, příkladné starosti o pietní místo a pořádání vzpomínkových akcí.

21.9.2010 – Multifunkční sportovní areál využijí školáci i veřejnost

Na místě zastaralého sportoviště u Základních škol na ulicích Porubská 831 a Porubská 832 roste multifunkční sportovní areál za téměř čtrnáct a půl milionu korun. Moderní sportoviště v centrální části obvodu bude sloužit žákům obou škol, v odpoledních hodinách a o víkendech také veřejnosti.

16.9.2010 – Odborníci restaurovali historický dokument o Porubě

Odborníkům z Archivu města Ostravy se podařilo restaurovat sto let starý dokument, který byl nalezen letos v červenci při opravě věže kostela sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě. Pomocí moderní techniky se jim podařilo rozluštit téměř nečitelný text, který byl sepsán v roce 1909 porubským učitelem Eduardem Tetensem a následně vložen do kopule v kovovém tubusu.

14.9.2010 – Městský obvod Poruba chce zamezit vjezdu nákladní dopravy na ulici 17. listopadu

Ministr dopravy Vít Bárta zaslal vedení porubské radnice dopis, v němž potvrdil svůj záměr pozastavit projekt výstavby prodloužené Rudné, na jehož realizaci čeká městský obvod Poruba od roku 1994. Vedení městského obvodu chce proto iniciovat změnu dopravního značení a zakázat tak průjezd nákladní dopravy ulicí 17. listopadu, která je jednou z páteřních komunikací v Porubě. Denně jí v obou směrech projede podle loňského sčítání zhruba tisícovka vozů těžších dvanácti tun.

13.9.2010 – Mateřské centrum Krteček se přestěhovalo do nových prostor

V nově zrekonstruovaných prostorách Základní školy na ulici J. Valčíka zahájilo provoz Mateřské centrum Krteček, které už osmým rokem poskytuje služby rodičům s malými dětmi. Rekonstrukci zázemí zaplatil městský obvod Poruba ze svého rozpočtu. Stavební úpravy si vyžádaly částku 117 tisíc korun.

3.9.2010 – Zaměstnanci radnice za objektivem fotoaparátu

Netradiční výstavu fotografií s názvem Třináct hostí od 6. září Galerie na schodech porubské radnice. Na pětadvaceti výstavních panelech představují své snímky zaměstnanci Úřadu městského obvodu Poruba.

1.9.2010 – Porubské základní školy přivítaly prvňáky

Do lavic dvanácti porubských základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba, zasedlo v novém školním roce 5 150 žáků. Zástupci porubské radnice jim popřáli hodně úspěchů a 570 prvňáčkům předali upomínkové předměty. Tři budovy škol prošly letos komplexní modernizací, stovky dětí tak zahájily školní rok v novém prostředí. V dalších pěti objektech budou stavební úpravy dokončeny do konce října.