14.9.2010 – Městský obvod Poruba chce zamezit vjezdu nákladní dopravy na ulici 17. listopadu

Ministr dopravy Vít Bárta zaslal vedení porubské radnice dopis, v němž potvrdil svůj záměr pozastavit projekt výstavby prodloužené Rudné, na jehož realizaci čeká městský obvod Poruba od roku 1994. Vedení městského obvodu chce proto iniciovat změnu dopravního značení a zakázat tak průjezd nákladní dopravy ulicí 17. listopadu, která je jednou z páteřních komunikací v Porubě. Denně jí v obou směrech projede podle loňského sčítání zhruba tisícovka vozů těžších dvanácti tun.

Přetíženost komunikace na ulici 17. listopadu měla vyřešit výstavba prodloužené Rudné, kterou však ministr dopravy Vít Bárta vyřadil ze seznamu prioritních dopravních staveb. Rada městského obvodu Poruba zaslala ministrovi otevřený dopis, v němž vyjádřila nesouhlas se záměrem pozastavit realizaci projektu „Silnice I/11 – Ostrava, prodloužená Rudná“ a vyzvala ministra, aby svůj záměr přehodnotil. Ministr reagoval dopisem, v němž uvedl, že z důvodu nedostatku finančních prostředků byl nucen zastavit akce s minimální rozestavěností, mezi které patří i stavba prodloužené Rudné. „Jsem si vědom negativních důsledků zastavení realizace projektu výstavby této akce. V návrhu střednědobého výhledu Státního fondu dopravní infrastruktury na léta 2010 až 2013 je uvažováno se zahájením financování stavby od roku 2013,“ konstatoval v dopise ministr Bárta.
Vedení městského obvodu proto hodlá na základě podnětu občanů iniciovat změnu dopravního značení, aby zabránilo průjezdu vozidel těžších sedmi a půl tuny na ulici 17. listopadu v obou směrech v úseku od sjezdu z ulice Rudné po ulici Opavskou. „V této lokalitě žijí tisíce obyvatel a v blízkosti komunikace sídlí fakultní nemocnice. Lidé nás kontaktují dopisy, maily i telefonáty a žádají po nás rezolutní řešení. Proto v nejbližší době požádáme krajský úřad o umístění zákazové dopravní značky k omezení vjezdu nákladních vozidel. Je otázka, jak se krajský úřad k naší žádosti postaví, nicméně už nemůžeme nečinně přihlížet zhoršování životního prostředí v Porubě. Věříme, že se nám podaří těžkou dopravu z ulice 17. listopadu vymístit,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza s tím, že podání žádosti dnes odsouhlasilo na svém posledním zasedání porubské zastupitelstvo.