16.9.2010 – Odborníci restaurovali historický dokument o Porubě

Odborníkům z Archivu města Ostravy se podařilo restaurovat sto let starý dokument, který byl nalezen letos v červenci při opravě věže kostela sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě. Pomocí moderní techniky se jim podařilo rozluštit téměř nečitelný text, který byl sepsán v roce 1909 porubským učitelem Eduardem Tetensem a následně vložen do kopule v kovovém tubusu.

„Jde o pamětní spis, v němž se hovoří o počtu obyvatel a čelních představitelích Poruby tehdejší doby. Další část textu obsahuje informace o porubské škole a počtu jejích žáků. Zmiňuje také opravu věže kostela a instalaci věžních hodin, na jejichž pořízení byla vyhlášena veřejná sbírka,“ uvedla pracovnice archivu a členka porubské letopisecké komise Eva Rohlová.
Jak podotkla, zničený a rozpadající se dokument byl uložen v obalu z hrubého papíru, na který se písmo zrcadlově obtisklo. Právě z tohoto „negativu“ se díky technice a odbornému přístupu pracovníků archivu podařilo rozluštit dávné poselství. Historický dokument z pera porubského učitele nebyl jedinou archiválií, kterou tubus nalezený v kostelní báni obsahoval. Farníci v něm objevili i čitelný pamětní spis, jehož autory byli tehdejší zástupci obce Svinov, dále mince a pohlednice. Dokumenty se na konci letošního července vrátily v zapečetěném tubusu zpět do věže spolu se vzkazem budoucím generacím, který do schránky vložili zástupci městského obvodu Poruba spolu s aktuálním vydáním měsíčníku porubské radnice.
Oprava kopule kostela sv. Mikuláše je součástí celkové rekonstrukce exteriéru tohoto svatostánku. Farnost už nechala provést sanaci spodní části zdiva kolem celého obvodu kostela, nyní probíhají stavební práce na kostelní báni. Podobu změní díky příspěvku porubské radnice i věžní hodiny, které budou osazeny novými ciferníky. Na jejich kompletní výměnu poskytl městský obvod farnosti dar ve výši 110 tisíc korun. Celkové náklady rekonstrukce vyčíslila farnost na zhruba 2 miliony korun, více než čtvrtinu částky jí poskytl ostravský magistrát.

Přepis textu pamětního spisu naleznete zde