10/2010

27. 10. 2010 – Josef Augustin oslavil sté narozeniny

Sto let oslavil 26. října Josef Augustin, který od roku 2008 žije v porubském Domově pro seniory Slunečnice. K významnému životnímu jubileu mu popřál také porubský místostarosta Jan Dekický.

27.10.2010 – Radnice zaplatila výměnu prostřílených ciferníků

Hodiny na věži kostela sv. Mikuláše v Porubě, který je jediným kostelem na území městského obvodu, mají po více než sto letech nové ciferníky. Na jejich kompletní výměnu poskytla porubská radnice farnosti dar ve výši 110 tisíc korun.

21.10.2010 – Petici za výstavbu Prodloužené Rudné podpořilo téměř sedm tisíc lidí

Petiční akce na podporu výstavby Prodloužené Rudné skončila. Během pouhých sedmnácti dnů připojilo pod petici svůj podpis více než šest tisíc sedm set lidí, kteří nesouhlasí se zastavením stavby „Silnice I/11, Ostrava, Prodloužená Rudná – hranice okresů Ostrava, Opava“. Tu ministr dopravy Vít Bárta vyřadil ze seznamu prioritních dopravních projektů. Petici mohli lidé podepisovat od 4. do 20. října na devíti veřejně přístupných místech v Porubě. Petiční výbor zašle v nejbližší době podepsané petiční archy ministerstvu dopravy.

19.10.2010 – Porubané zvolili zastupitelstvo

Téměř pětatřicet procent voličů přišlo ve dnech 15. a 16. října vyjádřit svým hlasem představu o tom, v jakém složení by mělo v příštích čtyřech letech pracovat porubské zastupitelstvo. Obyvatelé Poruby dali v letošních komunálních volbách nejvíce hlasů ČSSD. Ta v 70tisícovém městském obvodu zvítězila s velkým náskokem, když od voličů dostala 38,68 % hlasů.

13.10.2010 – Poruba soupeří s Brnem o titul Obec přátelská rodině

Městský obvod Poruba se probojoval do finále celostátní soutěže s názvem Obec přátelská rodině. V loňském roce získala Poruba v konkurenci necelých dvou stovek měst a obcí čtvrté místo. V letošním finále se v kategorii obce s více než 50 tisíci obyvateli utká s městskou částí Brno-střed.

12.10.2010 – V hlavní budově porubské radnice byla otevřena stálá expozice dokumentující historii městského obvodu

Stálou expozici, která dokumentuje historii a rozvoj Poruby, dnes představili veřejnosti zástupci městského obvodu. Je tvořena deseti informačními panely, které jsou sondou do dějinných událostí Poruby od prvního osídlení až po dvacáté století. Návštěvníci ji najdou v hlavní budově porubské radnice.

11.10.2010 – Přes tři tisíce lidí připojilo během jediného týdne svůj podpis pod petici proti zastavení stavby „Silnice I/11, Ostrava, Prodloužená Rudná – hranice okresů Ostrava, Opava“

Více než tři tisíce lidí podpořilo během prvního týdne petici proti zastavení stavby „Silnice I/11, Ostrava, Prodloužená Rudná – hranice okresů Ostrava, Opava“, kterou ministr dopravy Vít Bárta vyřadil ze seznamu prioritních dopravních staveb. Petiční archy jsou k dispozici od 4. října na osmi veřejně přístupných místech v Ostravě-Porubě.

8.10.2010 – Nejstarší Porubanka oslavila 102 let

Skleničkou šampaňského oslavila své 102. narozeniny nejstarší obyvatelka Poruby Zdena Stýblová, která čtyři roky žije v Domově pro seniory Korýtko v Zábřehu. K významnému jubileu jí popřál i porubský místostarosta Petr Jedlička. V Porubě v současné době žijí dvě ženy starší 100 let, třetím jubilantem je muž, který oslaví stovku koncem října.

8.10.2010 – Nebe nad Porubou brázdili draci

Desítky pestrobarevných draků se dnes vznášely nad volným prostranstvím nedaleko Hlavní třídy v Ostravě-Porubě. Porubská radnice tu ve spolupráci s Rádiem Čas uspořádala Drakiádu.

6.10.2010 – K pátrání po tajné chodbě se přidali i posluchači Hornicko-geologické fakulty

Odborníci z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava dnes v zámeckém parku v Ostravě-Porubě zahájili další etapu geofyzikálního průzkumu, který by měl potvrdit či vyvrátit existenci tajné podzemní chodby spojující porubský zámek s kostelem sv. Mikuláše. V terénu opět využili malou vrtnou soupravu, která je jedinou svého druhu v České republice.

5.10.2010 – Ve dvorech vznikly bezpečné dětské koutky

Kompletní modernizací prošly čtyři dvory na ulicích Slavíkově, Spojů, Svojsíkově a Marty Krásové v Ostravě-Porubě. Radnice nechala odstranit staré průlezky pro děti a sušáky a místo nich dala nainstalovat moderní hrací prvky, které odpovídají bezpečnostním normám. Městský obvod tak vyšel vstříc přání obyvatelů okolních domů, kteří po renovaci dvorních částí v poslední době volali.

4.10.2010 – Porubské základní školy mají novou techniku

V deseti základních školách, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba, přibylo v letošním školním roce deset interaktivních tabulí. Dvě zbývající porubské základní školy získají tabule do konce října.

4.10.2010 – Lidé mohou od dnešního dne podepisovat petici proti zastavení stavby „Silnice I/11, Ostrava, Prodloužená Rudná – hranice okresů Ostrava, Opava“

Představitelé městského obvodu Poruba iniciovali petici proti zastavení stavby „Silnice I/11, Ostrava, Prodloužená Rudná – hranice okresů Ostrava, Opava“, kterou ministr dopravy Vít Bárta vyřadil ze seznamu prioritních dopravních staveb. Petici mohou lidé podepisovat od dnešního dne na osmi místech v Porubě. Úřad městského obvodu Poruba zároveň zaslal Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje žádost o změnu dopravního značení na ulici 17. listopadu, která má vést k zamezení průjezdu nákladních automobilů touto komunikací v úseku od sjezdu z ulice Rudné po ulici Opavskou.