13.10.2010 – Poruba soupeří s Brnem o titul Obec přátelská rodině

Městský obvod Poruba se probojoval do finále celostátní soutěže s názvem Obec přátelská rodině. V loňském roce získala Poruba v konkurenci necelých dvou stovek měst a obcí čtvrté místo. V letošním finále se v kategorii obce s více než 50 tisíci obyvateli utká s městskou částí Brno-střed.

Každoroční celorepublikové klání měst a obcí mapuje rozvoj aktivit, zaměřených na děti, rodiče i prarodiče. V prvním kole soutěže, které probíhalo v září, posuzovala komise rozsáhlý projekt týmu porubské radnice, který prezentuje aktivity obvodu zaměřené na rodiny s dětmi, seniory, opatření v oblasti bydlení, bezpečnost provozu, prevenci patologických jevů i společenský život v obci. Na základě jeho vyhodnocení postoupila Poruba do finále. „V říjnu navštíví hodnotící komise vybraná místa obvodu. Představíme jí mimo jiné zrekonstruované zahrady mateřských škol, nově vzniklá dřevěná městečka ve dvorech obytných komplexů, právě vznikající multifunkční sportovní areál na Porubské ulici a nové prostory Mateřského centra Krteček. Věřím, že naše snaha o rozvoj prorodinných aktivit komisi osloví. Na konečný verdikt si však musíme počkat do listopadu,“ říká porubský místostarosta Jan Dekický. Dodává zároveň, že loňské umístění Poruby v této soutěži je úspěchem, který dokladuje dobrou úroveň obce v oblasti péče o občany. „Za rok se nám podařila zorganizovali řada akcí, které významně přispěly ke sbližování generací i smysluplnému vyplnění volného času mladých lidí.“

Obce, které se umístí na prvních třech příčkách získají nárok na neinvestiční dotaci pro rozvoj rodinných aktivit, například dovybavení dětských hřišť a mateřských center nebo realizaci projektů zaměřených na spolupráci mateřských škol a zařízení pro seniory.

Vyhlašovatelem soutěže je ministerstvo práce a sociálních věcí a Stálá komise pro rodinu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve spolupráci s Asociací center pro rodinu a Sítí mateřských center v ČR.