27.10.2010 – Radnice zaplatila výměnu prostřílených ciferníků

Hodiny na věži kostela sv. Mikuláše v Porubě, který je jediným kostelem na území městského obvodu, mají po více než sto letech nové ciferníky. Na jejich kompletní výměnu poskytla porubská radnice farnosti dar ve výši 110 tisíc korun.

Každý ze čtyř nových ciferníků má průměr 180 centimetrů a váží zhruba 80 kilogramů. Jsou vyrobeny z kovu, na němž je naneseno několik vrstev speciální barvy, která se používá na nátěr lodí. „Původní ciferníky nebylo možné opravit, protože byly po sto letech zcela prorezavělé. Na jejich stavu se podepsala i druhá světová válka, na několika místech byly prostřílené. Přestože byly v minulosti několikrát opravovány, nebylo možné je zachovat,“ uvedl Jiří Bachan, ředitel odborné firmy, která se mimo jiné specializuje na renovaci věžních hodin a zvonů. Jak podotkl, firma nechala vyrobit ciferníky podle původního designu. Součástí zakázky byla i výroba nových ručiček a dodání moderního elektronického pohonu. „Hodiny budou řízeny rádiovým signálem z Frankfurtu nad Mohanem. Strojky jednotlivých ciferníků jsme ponechali původní, pouze jsme je repasovali,“ dodal Bachan.

Odborníci dnes ciferníky instalovali na věž kostela, do konce tohoto týdne budou ručičky nastaveny na 12:00 hodin, v příštím týdnu už by hodiny měly být zprovozněny a ukazovat přesný čas. Výměna čtyř ciferníků je součástí celkové rekonstrukce kostela sv. Mikuláše a městský obvod Poruba na ni poskytl farnosti dar ve výši 110 tisíc korun.

Historie porubského svatostánku sahá do patnáctého století, kdy jej nechali postavit pravděpodobně Jan a Matěj Sobkovi z Kornic. Dnešní podobu získal kostel po stavebních úpravách v letech 1788–1793, věž byla vybudována na začátku století devatenáctého. Hodiny jsou její součástí od roku 1909.

 

kostel sv. Mikuláše – ciferník               kostel sv. Mikuláše – ciferník              kostel sv. Mikuláše – ciferník