4.10.2010 – Lidé mohou od dnešního dne podepisovat petici proti zastavení stavby „Silnice I/11, Ostrava, Prodloužená Rudná – hranice okresů Ostrava, Opava“

Představitelé městského obvodu Poruba iniciovali petici proti zastavení stavby „Silnice I/11, Ostrava, Prodloužená Rudná – hranice okresů Ostrava, Opava“, kterou ministr dopravy Vít Bárta vyřadil ze seznamu prioritních dopravních staveb. Petici mohou lidé podepisovat od dnešního dne na osmi místech v Porubě. Úřad městského obvodu Poruba zároveň zaslal Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje žádost o změnu dopravního značení na ulici 17. listopadu, která má vést k zamezení průjezdu nákladních automobilů touto komunikací v úseku od sjezdu z ulice Rudné po ulici Opavskou.

„Cílem petice je změnit postoj ministerstva dopravy k letitému problému se zahušťováním dopravy na páteřních komunikacích v našem obvodu, které má za následek zhoršování životního prostředí v Porubě. Očekáváme, že petici podpoří co nejvyšší počet místních občanů i motoristů, kteří naším obvodem projíždějí,“ uvedl předseda petičního výboru a starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. Jak upozornil, petiční archy najdou zájemci o podporu výstavby Prodloužené Rudné ve stánku u tramvajové zastávky „Poruba vozovna“ a v budovách porubské radnice na Klimkovické ulici a ulici Gen. Sochora. „Dále jsou umístěny v budově Kulturního centra Poruba na Opavské ulici, v domech s pečovatelskou službou na Průběžné ulici a ulici I. Sekaniny, v Domově pro seniory Slunečnice na Opavské ulici a v Informačním centru Poruba na Hlavní třídě,“ dodal Palyza. Lidé budou mít možnost připojit svůj podpis do 20. října, poté petiční výbor zašle petiční archy ministerstvu dopravy.

Na konci minulého týdne odeslal Úřad městského obvodu Poruba Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje žádost o umístění zákazové dopravní značky k omezení vjezdu vozidel nad 7,5 tuny na ulici 17. listopadu v úseku od sjezdu z ulice Rudné po ulici Opavskou. V obou směrech tudy podle loňského sčítání projíždí denně zhruba tisícovka vozů těžších dvanácti tun.

Výstavba prodloužené Rudné, na niž čeká městský obvod Poruba od roku 1994, by neuspokojivé dopravní i ekologické zatížení této lokality měla vyřešit. Ministr Vít Bárta však se zahájením financování výstavby Prodloužené Rudné nepočítá dříve než od roku 2013. Tuto informaci sdělil prostřednictvím dopisu, zaslaného starostovi Poruby na konci letošního srpna.