5.10.2010 – Ve dvorech vznikly bezpečné dětské koutky

Kompletní modernizací prošly čtyři dvory na ulicích Slavíkově, Spojů, Svojsíkově a Marty Krásové v Ostravě-Porubě. Radnice nechala odstranit staré průlezky pro děti a sušáky a místo nich dala nainstalovat moderní hrací prvky, které odpovídají bezpečnostním normám. Městský obvod tak vyšel vstříc přání obyvatelů okolních domů, kteří po renovaci dvorních částí v poslední době volali.

Stavební práce ve dvorech byly zahájeny v polovině září, v těchto dnech už skluzavky, houpačky a další herní prvky, vyrobené z akátového dřeva, slouží rodinám s dětmi. Městský obvod zaplatil za renovaci dvorů zhruba půl milionu korun z vlastních zdrojů.

„Snažíme se postupně estetizovat prostředí, v němž lidé žijí. K tomu patří nejen zlepšování technického stavu vozovek a chodníků, ale také úpravy veřejných prostranství a dvorních částí. V současné době vyhledáváme další vhodné lokality, které by měly projít obdobnou proměnou,“ uvedl místostarosta městského obvodu Poruba Petr Mihálik.

Jak podotkl, nehlídaná „dřevěná městečka“ se často stávají terčem vandalů. Částka, kterou obvod ročně vynakládá na opravy poničených koutků pro děti, dosahuje desítek tisíc korun. „Naši pracovníci se proto zaměří na přísnější kontroly nových dvorů a o totéž požádáme i městskou policii. Věřím, že lidé se budou k veřejnému majetku chovat slušně, aby jej mohli využívat co nejdéle,“ řekl místostarosta.