6.10.2010 – K pátrání po tajné chodbě se přidali i posluchači Hornicko-geologické fakulty

Odborníci z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava dnes v zámeckém parku v Ostravě-Porubě zahájili další etapu geofyzikálního průzkumu, který by měl potvrdit či vyvrátit existenci tajné podzemní chodby spojující porubský zámek s kostelem sv. Mikuláše. V terénu opět využili malou vrtnou soupravu, která je jedinou svého druhu v České republice.

pátrání po tajné chodběKe skupině vědeckých pracovníků vedené profesorem Petrem Bujokem se dnes přidali i posluchači Hornicko-geologické fakulty, kteří se v rámci studijního cvičení seznamovali s tím, jak malá vrtná souprava funguje v praxi. Lze s ní provádět vrty do hloubky až dvaceti metrů a provrtat i takové materiály, jako je například armovaný beton. „Jsme tady v rámci výuky předmětu nazvaného Technické průzkumné práce. Je přínosné vidět, jak se souprava využívá v terénu a jak se obsluhuje,“ uvedly studentky třetího ročníku geologického inženýrství Jana Petrůjová a Monika Bakayová. Průzkumné práce se nyní soustřeďují do těsné blízkosti porubského zámku, kde odborníci provedli několik vrtů a odebrali vzorky půdy. Do pátrání chodby se zapojil také proutkař Slavomír Cedivoda, technik geologického průzkumu, kterého si firmy najímají k ověření geofyzikálních jevů.

Odborný průzkum byl v porubském zámku zahájen v květnu loňského roku. Záštitu nad ním převzal děkan Hornicko-geologické fakulty Vladimír Slivka a podporuje jej i porubská radnice.