2.11.2010 – Unikátní technologie ochrání stromořadí lip

Revoluční technologii využívá městský obvod Poruba při právě probíhající rekonstrukci chodníku na náměstí Družby, jehož povrch narušovaly prorůstající kořeny stromů. Nová pěší komunikace poskytne maximální komfort chodcům a zároveň zajistí kořenům lip ochranu, přístup ke vzduchu a vodě.

„Základním požadavkem na architektonické řešení rekonstrukce byly co nejmenší zásahy do kořenové zóny stávajících stromů, které se nacházejí po pravé straně chodníku směrem od České spořitelny. Chtěli jsme zajistit, aby při opravě chodníku nedošlo k redukci či poranění stromů,“ uvedl místostarosta městského obvodu Poruba Petr Mihálik s tím, že cílem bylo zachovat prosperitu stromořadí a kvalitní obytné prostředí.

Městský obvod proto zvolil řešení, které nemá v České republice při rekonstrukci ulic obdoby. Jde o unikátní technologii, dosud využívanou pouze v několika státech Evropy, například v Německu či Belgii. Je postavena na využití pozinkovaných Vizualizace náměstí Družbyroštů, které budou umístěny nad stávajícími kořeny lip. Na ně pak bude položena dlažba. Výška chodníku se proto celkově mírně zvedne a okolní terén se dorovná k obrubám. „Jde o osmnáct roštů o celkové ploše 150 metrů čtverečních. Každý rošt je atypický podle potřeb každého jednotlivého stromu. Díky nim se ke kořenům stromů dostane nejen srážková voda, ale hlavně vzduch,“ uvedl autor projektu architekt Petr Velička z Ateliéru krajinářské architektury M&P Architekti. Jak podotkl, využití této technologie je zhruba o dvacet až třicet procent nákladnější, než u klasických postupů rekonstrukce. „To lze ve srovnání s hodnotou stávajících stromů považovat za zcela zanedbatelné,“ uvedl Velička.

Oprava chodníku na náměstí Družby začala v říjnu a měla by být hotova do konce roku. Vyžádá si zhruba dva a půl milionu korun, které obvod zaplatí ze svých zdrojů.