20.12.2010 – Rekonstrukce školních budov přináší úsporu tepla

První mrazy prověřily nové zateplení budov devatenácti porubských základních škol a školek. Školní zařízení letos prošla stavebními úpravami za téměř 300 milionů korun, které kromě zateplení zahrnovaly výměnu oken, regulaci topných soustav a nové fasády.

„Zateplení a výměna oken velmi přispěly k většímu komfortu celé školní budovy,“ říká Milena Vincenciová, zástupkyně ředitele Základní školy na Bulharské ulici. „Topení v naší škole monitorují ekohlídky, složené z žáků školní samosprávy. Ti pravidelně procházejí školu, kontrolují nastavení topení a zjištěné hodnoty zapisují. Zatímco před rekonstrukcí se často muselo topit až na maximum, tedy na nejvyšší, pátý stupeň vyznačený na termostatu, po stavebních úpravách máme teplotu ve třídách sníženu na druhý až třetí stupeň, a to i v mrazech,“ doplňuje Vincenciová. Její slova potvrzuje také další z vedoucích pracovníků porubských školních zařízení: „Ani když venkovní teploty klesly pod nulu, nemuseli jsme topit naplno a úplně zmizel průvan,“ sděluje Jarmila Klevetová, zástupkyně ředitelky Mateřské školy na Žilinské ulici.

Největší investiční akce v historii obvodu odstartovala v březnu loňského roku, práce ve školách byly dokončeny za osm měsíců. „Cílem projektu, jehož podstatou byla modernizace porubských mateřských a základních škol, bylo zajistit dětem vzdělávání v kvalitním a ekologicky šetrném prostředí. Nutnost výměny oken a zateplení několik desítek let starých školních budov vyplynula z energetického auditu. Úpravami by se nyní mohly snížit provozní náklady objektů zhruba o šest milionů korun ročně,“ říká porubský starosta Lumír Palyza.

Projekt Energetické úspory v objektech Ostravy-Poruby je 170 miliony korun spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí.

 

logo Operační program Životní prostředí