23.12.2010 – Světlo z Betléma dorazilo do Poruby

Zástupci skautů přivezli den před Vánocemi na porubskou radnici plamínek Betlémského světla. Světlo přátelství, jak se také říká světýlku přivezenému přímo z Betléma, letos dorazilo do Ostravy 18. prosince ráno brněnským rychlíkem. Na svinovském nádraží jej převzali ostravští skauti, kteří plamínek postupně předávali zástupcům radnic a dalších institucí.

Skauti a světlo z BetlémaNa porubské radnici světlo převzal starosta městského obvodu Lumír Palyza. Ten skautům poděkoval a popřál jim příjemné svátky a šťastný vstup do nového roku. „Šíření Betlémského světla je krásná tradice a návštěva skautů před Vánocemi patří k těm nejmilejším v celém roce,“ uvedl starosta.

Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru a přátelství. Myšlenka poselství předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do celého světa. Poprvé plamínek přicestoval z Betléma do Lince v roce 1986 letadlem a stal se součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Ve Vídni přebírají vzácné světlo každým rokem skautské organizace z více než 25 zemí a rozvážejí ho do celé Evropy. Porubané si mohou Betlémské světlo připálit na Alšově náměstí.