Proměna areálů mateřských a základních škol pokračuje

Moderní areály s novými prolézačkami, stanovišti pro pozorování zvířat i výukovým zázemím budou od letošního podzimu využívat děti z některých porubských mateřských škol. Původní zahrady mateřinek se mění díky ekologickému projektu „Nejmladší pomáhají zlepšovat životní prostředí pro budoucí generace“, který v Porubě běží už čtvrtým rokem. Jeho cílem je vytvořit dětem příjemné prostředí pro vzdělávání, sport a hry. Letos porubská radnice do úprav zahrad investuje 1.130.000 korun.
Proměna areálů mateřských a základních škol pokračuje

Téměř 900 tisíc korun poskytla městskému obvodu Poruba komise životního prostředí ostravského magistrátu, zhruba čtvrt milionu investuje do projektu porubská radnice ze svého rozpočtu. Peníze postačí na revitalizaci dvou zahrad u mateřinek na ulicích B. Martinů a Skautské a také na estetizaci prostranství u Základní školy na Porubské ulici 832.

 Děti se dočkají moderních prolézaček, skluzavek a kolotočů, v zahradách přibudou nové lavičky i stanoviště pro pozorování zvířat. Pro ta jsou připravena krmítka, ptačí budky, hmyzí hotely i úkryty pro ježky. Součástí revitalizace je také výsadba nové zeleně. Děti si na zahradách mohou i zasportovat, radnice zakoupila mini streetballové koše a další náčiní pro aktivní odpočinek.

„Díky projektu mají děti, které vyrůstají na sídlišti, možnost seznámit se s přírodou už v nejmladším věku. Čím dříve pochopí nutnost ochrany životního prostředí, tím větší je šance, že si ekologické smýšlení a chování osvojí a budou je praktikovat v běžném životě až do dospělosti. Ačkoliv největší odpovědnost leží na rodině, jsme rádi, že vytvořením vhodných podmínek pomůžeme našim vzdělávacím institucím v ekologické výchově dětí,“ uvedl místostarosta městského obvodu Poruba Jan Dekický. Jak podotkl, během čtyř let Poruba v rámci projektu revitalizovala zahrady u šesti mateřských a tří základních škol. Letos modernizuje další tři areály a v této aktivitě hodlá pokračovat i v příštích letech.