Radnice nakoupila čističky vzduchu do všech mateřských škol

Všem dětem, které docházejí do porubských mateřských škol, se bude lépe dýchat. Radnice nakoupila do svých 19 předškolních zařízení čističky vzduchu. Za 73 přístrojů s vysokou výkonností,  které jsou účinné i ve velkých místnostech, zaplatil městský obvod Poruba ze svého rozpočtu 724 tisíce korun.

Radnice nakoupila čističky vzduchu do všech mateřských škol

„Přemýšleli jsme, jak ulevit dětem, které trpí kvůli znečištěnému ovzduší na Ostravsku civilizačními chorobami, jako je atopický ekzém, astma či alergie. Rozhodli jsme se jít jinou cestou, než je na například příspěvek na dětské ozdravné pobyty. Nákup čističek vzduchu přináší trvalý efekt, lze je používat nejen v období smogové situace, ale prakticky celoročně,“ vysvětlil starosta Poruby Lumír Palyza.

Porubská radnice provozuje 19 předškolních zařízení, v nichž je celkem 82 tříd. Devět z nich už čističku vzduchu mělo, do 73 přibyly přístroje v tomto týdnu. „Jedna čistička vzduchu nás přišla na zhruba deset tisíc korun. Běžná pořizovací cena přístrojů tohoto typu je přitom o 2 tisíce korun vyšší. Úspory jsme dosáhli díky tomu, že jsme veřejnou zakázku soutěžili pomocí elektronické aukce v Systému sdružených nákupů města Ostravy. Celkem jsme tak ušetřili téměř 150 tisíc korun,“ podotkl Palyza.

Nové vybavení mateřinek si pochvalují jak rodiče dětí, tak i ředitelky školek. „Děti zvláště teď v zimním období tráví ve třídách většinu času, protože kvůli zhoršenému stavu ovzduší nemohou chodit ven. Rodiče přišli s iniciativou nákupu čističek, maminky je často používají doma a mají s nimi výborné zkušenosti. Proto jsme hledali prostředky, jak zajistit čističky do všech tříd, bohužel jsme měli finance na nákup pouze jedné čističky. Jsme šťastní, že nám radnice vyšla vstříc, protože jsme mohli peníze vyhrazené na tento účel použít k nákupu didaktických hraček,“ uvedla ředitelka Mateřské školy na ulici Sokolovské Zlatuše Peterková. Účinnost čističek vzduchu potvrzují ředitelky těch mateřských škol, v nichž už tyto přístroje používají. „Čističky máme v našich třídách díky příspěvkům od rodičů už rok a výsledky jsou viditelné. Díky nim se daří snižovat nemocnost u dětí, podle statistik docházky až o 15 procent,“ řekla ředitelka Mateřské školy na ulici Oty Synka Pavla Kučerová.

Do zlepšování životního prostředí pro nejmladší generaci investuje porubská radnice dlouhodobě. V minulosti například vybavila jednu ze svých školek infrasaunou, která přispívá k posílení imunity. Využívá ji až 250 dětí týdně. Městský obvod se také podílel na projektu Poruba nejen kácí, ale také sází – tentokrát za účasti nejmenších, díky němuž získaly areály některých mateřských škol novou výsadbu.