Stoletá jubilantka si každý den dopřává domácí slivovici

Sté narozeniny oslavila ve skvělé kondici Anna Kočí z Ostravy-Poruby. Za dlouhověkost prý vděčí své pracovitosti. K tomu si denně dopřeje hlt domácí slivovice. Když jí syn zapomene skleničku jejího oblíbeného nápoje přinést, vyplísní ho. Jinak ale na svou rodinu, s níž společně žije v rodinném domku v Porubě-vsi, nedá dopustit.

Stoletá jubilantka si každý den dopřává domácí slivovici

Jubilantka pochází z nedalekého Čavisova, do Poruby se provdala těsně před druhou světovou válkou. Ta jí přinesla kruté okamžiky, nejprve jí zemřel dvouletý syn, poté přišli s manželem při osvobozovacích bojích o střechu nad hlavou. Přesto na osud nezanevřela, vychovala dalšího syna a žila prací. „Manželovi jsem pomáhala na poli už týden po porodu,“ zavzpomínala. Živila se také jako pomocnice v domácnosti a chůva, starala se o polnosti a hospodářská zvířata, pracovala i na poště. Teď si v rodinném kruhu užívá zaslouženého důchodu. Ráda sleduje v televizi zpravodajské pořady. V jídle prý vybíravá není. „Co mi přinesou, to sním,“ usmívá se.

K životnímu jubileu jí gratuloval starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. Předal jí kytici a dárkový koš a popřál pevné zdraví do dalších let. „Je neuvěřitelné, jak vitální paní Anna ve svém věku je. Energii, která z ní vyzařuje, jí můžeme jen závidět. Věřím, že se v příštím roce potkáme na oslavě jejích 101. narozenin,“ řekl starosta.