Řidiči povolenou rychlost často nerespektují

Hlavní třída je místo s největší koncentrací chodců v Porubě. Městský obvod se snaží zajistit jim co největší bezpečí před projíždějícími auty. Minulý rok tam nechal nainstalovat čtyři radary, které ukazují, že mnozí z řidičů si s dodržováním povolené rychlosti těžkou hlavu nedělají.

Řidiči povolenou rychlost často nerespektují

Někteří majitelé aut si Hlavní třídu pletou s dálnicí či závodním okruhem. Výsledky měření z radarů ukázaly, že se občas najdou i tací, kteří se centrem Poruby řítí rychlostí vyšší než 130 kilometrů za hodinu. Tito piráti silnic jsou sice výjimeční, ale každý měsíc několik desítek tisíc řidičů povinnou padesátku překročí. Například jen jeden ze čtyř radarů zachytil v únoru téměř 1500 vozidel, která po Hlavní třídě jela rychleji než 90 kilometrů za hodinu.

„Na základě měření z informativních radarů sice řidiče pokutovat nemůžeme, ale výsledky nám dávají zcela přesný přehled o tom, jak se mnozí lidé na silnicích chovají. A není to příliš potěšující,“ uvedl místostarosta Petr Jedlička.

Řidiči nerespektující rychlost neohrožují jen sebe, ale především chodce, kterých po porubském bulváru projde denně několik tisíc. Městský obvod bezpečnost na Hlavní třídě řeší dlouhodobě a chystá i spolupráci s ostravskými strážníky. „Oslovili jsme městskou policii s žádostí, aby na Hlavní třídě společně s Policií ČR pravidelně měřily rychlost. Bohužel na některé řidiče neplatí nic jiného než pokuty. Máme vytipována místa, kde by strážníci mohli měřit a byli bychom rádi, kdyby začali co nejdříve,“ dodal Petr Jedlička