Zemřel válečný hrdina generál Zdeněk Škarvada

V sobotu 11. května zemřel ve věku 95 let jeden z posledních žijících československých válečných letců, který bojoval v řadách 310. čs. stíhací perutě britské Royal Air Force a  na vlastní kůži zažil perzekuci nacistů i komunistů. Za svou statečnost získal řadu vyznamenání, mimo jiné dva Československé válečné kříže a medaili Za hrdinství. V roce 2007 se stal čestným občanem Ostravy. V Porubě žil od roku 1966.

Zemřel válečný hrdina generál Zdeněk Škarvada

„Generál Zdeněk Škarvada byl výjimečný člověk, kterého jsem si velice vážil. Každé setkání s ním mě neskutečně obohacovalo. Lidí, jako byl on, má Česká republika málo,“ uvedl starosta Lumír Palyza. „Ačkoli pro svou vlast vykonal mnoho, jeho země se k němu na dlouho otočila zády a chovala se k němu jako ke zločinci. Ani tyto ústrky ho ale nezlomily a celý život si uchoval ohromný mravní kredit,“ doplnil starosta s tím, že Zdeněk Škarvada bude pro něj vždy vzorem. „Cením si jeho životních zkušeností, nadhledu a upřímnosti. Jeho svědectví o pohnutých válečných dnech by se mělo neustále připomínat,“ řekl starosta Lumír Palyza.

Zdeněk Škarvada se narodil 8. listopadu 1917 v Olešnici u Blanska. Vystudoval Vojenské učiliště v Prostějově a ve svých dvaceti letech vstoupil do československé armády. Po obsazení Československa nacistickou armádou v roce 1939 se zapojil do zahraničního odboje. Ve Velké Británii vstoupil do řad Královského letectva a stal se příslušníkem slavné 310. čs. stíhací perutě. V roce 1950 komunistický režim hrdinu degradoval, rehabilitace se dočkal teprve v roce 1990, kdy byl povýšen do hodnosti plukovníka. O deset let později byl jmenován prezidentem republiky brigádním generálem. Ostrava mu udělila 24. října 2007 titul čestný občan města Ostravy. U příležitosti jeho 90. narozenin mu hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský 8. listopadu 2007 předal medaili za statečnost.

Pohnutý životní osud Zdeňka Škarvady popsal v knize Nikdy se nevzdávat Josef Havel.