Poruba má nové sportoviště

Koncem září získali skateboardisté do užívání nový areál, na jehož podobě se sami podíleli. Moderní skatepark doplnil širokou paletu sportovišť, které mají lidé v Porubě k dispozici.

Poruba má nové sportoviště

Jak nejlépe oslavit otevření nového skateparku? Závodem špičkových českých jezdců. A právě ti v sobotu 21. září zcela přebudovaný areál u biskupského gymnázia pokřtili. Pro novou celobetonovou dráhu, která vznikla v průběhu léta, měli jen slova chvály, stejně jako běžní uživatelé, kteří sem chodí jezdit už od začátku září.

Jeden z nejmodernějších areálů pro milovníky prkýnek s kolečky vznikl na místě stávajícího skateparku, který byl otevřen v roce 2003. „Postupem času ale zastaral, navíc dřevěné  překážky už neodpovídaly současným trendům a obtěžovaly okolí zvýšeným hlukem,“ připomněl místostarosta Jan Dekický, proč se městský obvod rozhodl pro výstavbu nového parku. Ten je celobetonový a hluk z něj se snížil na minimum. „Při projektování pomáhali samotní jezdci a lidé z občanského sdružení KRCH OFF Skate, které areál provozuje. Vycházeli jsme z toho, že uživatelé nejlépe vědí, co by měl skatepark obsahovat,“ uvedl Dekický, podle kterého  takový areál v Porubě chyběl. „Skateboardisté museli jezdit v ulicích, což není úplně bezpečné pro ně ani pro chodce, navíc nám mnohdy ničili mobiliář. Tady se mohou projet v místě, které je přímo uzpůsobeno jejich požadavkům, a věřím, že areál bude po celé dny plný,“ dodal. Součástí parku je i půjčovna vybavení a školička pro začínající jezdce. Na přestavbu přispěla 800 tisíci korunami Nadace OKD, zbytek peněz, přibližně 2,7 milionů korun, dodal obvod ze svého rozpočtu.

Skatepark doplnil spektrum porubských sportovišť. A to je opravdu široké. Občané mají k dispozici dva bazény, kluziště a řadu moderních hřišť. V minulých letech například vznikly multifunkční sportovní areály u základních škol na ulici Porubská či u Základní školy na ulici Ukrajinská. Ty slouží primárně dětem, v odpoledních hodinách jsou ale přístupné i veřejnosti.

Obvod plánuje také výstavbu haly u Základní školy na ulici Josefa Valčíka, která by vedle žáků sloužila i úspěšným porubským házenkářkám, či místa u Základní školy na ulici Ivana Sekaniny, které by bylo základnou pro stolní tenisty. „Sport je důležitou prevencí proti sociopatologickým jevům ve společnosti. Jsme rádi, když můžeme mladým lidem nabídnout kvalitní sportoviště a nový skatepark je dalším místem, kde mohou smysluplně trávit svůj volný čas. Budu jen rád, když v blízké budoucnosti předáme občanům další sportoviště,“ doplnil starosta Poruby Lumír Palyza.