Obvod se snaží pomáhat lidem bez přístřeší

Nezvládnuté osobní problémy je vyhnaly na ulici a někteří tráví venku už několik let. Městský obvod Poruba se snaží bezdomovce monitorovat a nabízí jim nejrůznější druhy pomoci.

Obvod se snaží pomáhat lidem bez přístřeší

Pan Zdeněk bydlí na ulici už šest let. Je jedním z přibližně čtyřiceti bezdomovců, kteří se pohybují na území městského obvodu Poruba. „Před lety jsem přišel o byt a zůstal venku. Ale nestěžuji si. Máme tu všechno, co potřebujeme. Dokonce si i zavařujeme jídlo, abychom měli zásoby,“ říká Zdeněk a ukazuje místo, kde společně s dalšími dvěma lidmi přebývá.

Při pravidelné kontrole pracovnic oddělení  sociální péče Úřadu městského obvodu Poruba nemá trojice téměř žádné požadavky. Doklady si s jejich pomocí vyřídili už v minulosti, jen jeden z mužů by potřeboval pomoci s žádostí o rozvod, bez které nedosáhne na žádné dávky. A nikdo z nich nemá zájem ani o azylové ubytování, kam by se mohli přesunout aspoň na zimu. „Bude to už šestá zima, kterou strávím venku. Nejhorší byla ta první, ale pak si člověk zvykne,“ dodává Zdeněk.

Bezdomovce na území Poruby pravidelně kontrolují zaměstnanci odboru péče o občany. „Už několik let se dá říct, že jejich počet je stabilní. Rozhodně ale nejde o nějakou homogenní skupinu. Je tady část vesměs nekonfliktních lidí, kteří si žijí sami pro sebe a příliš se neukazují. A pak je druhá skupina, která se často srocuje na veřejných místech, kde pijí alkohol a vyvolávají problémy. S těmi je opravdu těžké pořízení, mnohdy bohužel bývají i agresivní,“ uvádí vedoucí odboru péče o občany Jana Glogarová.

S blížící se zimou jsou kontroly častější. „Naše pracovnice obcházejí místa,  o kterých víme, že je lidé bez domova obývají. Nabízí jim ubytování v azylových domech, pomáhají vyřídit dávky a důchody, vyřešit dluhy a případně i exekuce. Snaží se jim zprostředkovat i lékařskou péči. Většina z nich má zdravotní problémy, které neřeší a mnohdy jde o nemoci, které jsou nebezpečné i pro jejich okolí. A v takových případech je důležité, aby se dostali k lékaři,“ dodává Jana Glogarová.

Lidé, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci, mohou v Porubě využít i služeb Azylového zařízení, které spravuje Centrum sociálních služeb Poruba. „Máme pro ně připravené bydlení ve dvou, tří a čtyřlůžkových pokojích, celkem 25 lůžek. Pobývat u nás mohou lidé zpravidla po dobu jednoho roku. K dispozici mají dvě kuchyňky, společenskou místnost s počítačem a připojením na internet, mohou si vyprat oblečení. Nabízíme jim i pomoc při řešení jejich problémů,“ informuje ředitelka centra Jiřina Foldynová.