Poruba chce úplný zákaz hazardu

Zastupitelstvo městského obvodu Poruba na svém mimořádném jednání 7. listopadu zaujalo stanovisko k připravované obecně závazné vyhlášce, kterou se má regulovat hazard na území Ostravy.

Poruba chce úplný zákaz hazardu

Městský obvod Poruba navrhuje celoplošný zákaz loterií a jiných podobných her na svém území.  Zákaz by se týkal výherních hracích automatů, kasin, loterií a podobných her provozovaných pomocí technických zařízení obsluhovaných přímo sázejícím, videoloterijních terminálů a dalších her.

„Městský obvod Poruba byl už v roce 2008 jedním z iniciátorů a později i signatářů výzvy k omezení hazardu a ve svém názoru na hazard zůstáváme konzistentní. Dlouho jsme byli ale bezradní, protože jsme nemohli regulovat videoloterijní terminály, které povolovalo přímo ministerstvo financí. Situace se změnila až na jaře nálezem Ústavního soudu, který nechal na obcích, jak se k hazardu postaví. A v Porubě jsme napříč politickým spektrem našli shodu, že hazard na svém území nechceme,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.

Poruba z hazardu získala v loňském roce do rozpočtu přibližně 18 milionů korun. „Už rok a půl pracujeme na takových opatřeních, abychom to v případě výpadku těchto příjmů zvládli. Osmnáct milionů je velká suma peněz, ale jsme přesvědčeni, že zákaz hazardu přinese Porubě mnohem více pozitiv a za ty peníze to stojí. Hazard je spojen s celou řadu sociopatologických jevů – zvyšuje kriminalitu, ohrožuje mládež, ničí rodiny, způsobuje závislost a podobně. Je naším morálním úkolem tyto jevy eliminovat,“ řekl starosta.

Obecně závaznou vyhlášku města, ve které by byla definována regulace hazardu na území jednotlivých obvodů, by mělo schvalovat ostravské zastupitelstvo v prosinci 2013.