Školy a školky vycházejí dětem s alergiemi vstříc

29/1 2014

Stále více dětí trpí nejrůznějšími alergiemi, které je omezují i v jídle. Porubské školy a školky se jejich rodičům snaží vycházet vstříc, řešit přitom ale musí nejeden problém.

Školy a školky vycházejí dětem s alergiemi vstříc

Lepek, cukr, ryby, ořechy, mléko. Výčet surovin, na které jsou dnešní děti alergické, by vydal na celou stranu. Většina takto postižených školáků a předškoláků musí dodržovat přísné diety a běžný oběd v jídelnách je pro ně nedostupný.

Porubská školní zařízení se rodičům nemocných dětí podle svých možností snaží vycházet vstříc. I když narážejí na nejrůznější problémy. „Školní jídelna není povinna dietní stravu připravovat. Přesto to mnoho jídelen dělá,“ uvedla vedoucí školní jídelny Mateřské školy na ulici Jana Šoupala Marcela Zahradníková, která ale upozornila i na některá úskalí. „Alternativní strava ve školních jídelnách je problematická. Problémem není neochota stravu připravovat, ale dietní stravování vyžaduje odborné znalosti. Navíc v platné legislativě nemá dietní stravování ve školních zařízeních žádnou oporu,“ dodala.

Městský obvod Poruba na základě stále zvyšujícího se zájmu rodičů o speciální stravovaní chce školním zařízením nabídnout možnost proškolení kuchařek, aby školy a školky mohly rozšířit spektrum dietního stravování.

Ve školce na ulici Jana Šoupala i přes zmiňované problémy dietně vaří, v současnosti připravují jídlo pro děti nemocné celiakií a alergické na mléko, med, luštěniny, ořechy a ryby. Speciální stravu připravují i Mateřské školy na ulicích Čs. exilu, Dětská, Větrná, Sokolovská či J. Skupy.

V některých školkách požadavky na dietu nemají, další se potýkají i s jinými problémy. Kapacita kuchyní často vaření speciálního jídla neumožňuje, některé školky jídlo dětem dovážejí z kuchyní mimo školní zařízení a převoz by byl velmi komplikovaný. Přesto se snaží rodičům pomáhat. „Řešíme to tak, že maminka donese oběd uvařený doma,“ řekla ředitelka Mateřské školy na Nezvalově náměstí Marie Voglová.

Speciální jídla připravují i některé základní školy. „Dětem s bezlepkovou dietou vycházíme vstříc už několik let. Máme dohodu s rodiči, kteří nosí vlastní ingredience. Pověřená kuchařka sleduje složení jídla a v případě, že obsahuje lepek, hledá řešení v použití jiných surovin. Vaříme jen bezlepkovou stravu, protože by pro nás bylo personálně neúnosné vařit několik typů diet,“ informovala ředitelka Základní školy na ulici Ivana Sekaniny Miroslava Bukovská. Stejnou cestou jde Základní škola, Porubská 832, či Ukrajinská, na dalších školách dětem donesené jídlo ohřejí. V Základní škole na ulici Bulharská momentálně žádný požadavek na dietu nemají, ale v případě zájmu jsou připraveni vyhovět.