Městský obvod loni investoval do oprav bytových domů třicet milionů korun

3/2 2014

Po úspěšné privatizaci zůstalo městskému obvodu Poruba svěřeno pětadvacet bytových domů. Loni do nich investoval 30 milionů korun, letos plánuje ještě o šest milionů vyšší částku.

Městský obvod loni investoval do oprav bytových domů třicet milionů korun

Prostředky získané privatizací bytového  fondu využívá městský obvod Poruba mimo jiné i k revitalizacím bytových domů, které si ponechal ve svém majetku. Jen v loňském roce do nich investoval částku třicet milionů korun.

„Ve všech domech s výjimkou lokalit ulice Skautské a Dělnické jsme vyměnili okna, téměř ve všech rekonstruovali střechy, případně modernizovali výtahy. Fasády domů jsme zateplili. V památkové zóně, kde nám zateplení fasády povoleno nebylo, jsme fasádu opravili  a natřeli speciálním tepelně izolačním nátěrem,“ popsal postup prací místostarosta Petr Stachura.

Ještě o šest milionů vyšší částku než loni chce městský obvod investovat do svých bytových domů i letos. „V plánu máme celkovou rekonstrukci bytového domu v lokalitě ulic Skautská a Dělnická, opravu fasády domu na ulici Dvorní a na bytovém domě na ulici U Oblouku chceme opravit střechu včetně říms a klempířských prvků. Začneme i s výměnou elektroinstalací ve společných prostorách domů. V domě na ulici U Oblouku budeme rekonstruovat uvolněný nebytový prostor, který bude sloužit jako klub pro seniory,“ dodal Stachura.

„Peníze půjdou i na nové vnitřní vybavení jednotlivých bytů, městský obvod chce postupně začít vyměňovat kuchyňské linky, vstupní dveře do bytů a zařizovací předměty. Chtěl bych naše nájemníky požádat o shovívavost. Nemůžeme najednou všem vyměnit všechno, práce budou probíhat postupně, jak nám to rozpočet dovolí,“ poznamenal Petr Stachura.

Městský obvod Poruba chce v opravách pokračovat i přesto, že v bytech drží nízkou hladinu výše nájemného. Ta je u stávajících nájemníků padesát korun za metr čtvereční, u nových smluv pak dosahuje výše pětapadesáti korun.