Na opravy ulic vynaloží obvod několik desítek milionů korun

28/2 2014

Hned několik porubských ulic by mělo v letošním roce dostat nový kabát. Připraveny jsou projekty na rekonstrukci Havlíčkova náměstí a ulic Matěje Kopeckého a Ukrajinská.

Na opravy ulic vynaloží obvod několik desítek milionů korun

Vedení porubské radnice absolvuje od ledna setkání s obyvateli jednotlivých stavebních obvodů. Jednou z věcí, na kterou si lidé stěžují, je stav chodníků a cest napříč Porubou. Lidé z prvního obvodu se dotazovali na to, kdy se začne s rekonstrukcí ulice Matěje Kopeckého, při setkání na druhém obvodu padaly dotazy na stav Havlíčkova náměstí a občany pátého obvodu trápí stav ulice Ukrajinské. Všechny tři zmíněné ulice by už letos měly dostat nový kabát. „Projekty už máme připravené, teď je musíme vysoutěžit. Pokud nedojde k nepředpokládaným průtahům, mělo by se v některých případech začít s pracemi už na jaře, někde plánujeme začít ve druhé polovině roku,“ uvedl starosta Lumír Palyza.

Největší investicí bude rekonstrukce ulice Matěje Kopeckého, projektová cena je šestatřicet milionů korun. „Pravidelně se nám daří soutěžit ceny o dvacet i třicet procent nižší než jsou ceny projektové. Věřím, že úspěšní budeme i v tomto případě,“ dodal starosta.  Rekonstruována bude zvlášť východní a západní část ulice, které navážou na už opravenou střední část. Ulice bude jednosměrná a přibude i řada parkovacích míst. Zvláštností budou čtyři speciální cesty ze zatravňovacích dlaždic, které budou sloužit přístupu vozidel záchranářů do dvorů. „Díky speciálním roštům, kterými osadíme okolí stromů, nedojde téměř k žádnému zásahu do zeleně,“ řekl Lumír Palyza. S pracemi by se mohlo začít už v květnu.

Další velkou investicí s projektovou cenou dvanáct a půl milionů korun je oprava Havlíčkova náměstí. Rekonstruována bude cesta i chodníky, sníží se i deficit parkovacích míst v lokalitě. Opravy by mohly začít ve druhé polovině roku. „V další etapě bychom na vnitřním okruhu kolem parku chtěli vytvořit také inlinovou dráhu, zaměřit se chceme i na stávající dětské hřiště. Na Havlíčkově náměstí by tak mělo vzniknout místo pro aktivní i pasivní odpočinek občanů,“ popsal záměry radnice Lumír Palyza. Připraveny jsou také rekonstrukce ulic Bohuslava Martinů a Opletalova. Poslední letošní velkou investicí do dopravní infrastruktury bude oprava ulice Ukrajinská od ulice Opavská po budovu veterinární kliniky. „Projektová cena je sedm milionů korun a opravena bude cesta i chodníky. V úseku od veterinární kliniky po ulici Polská chceme položit na silnici nový koberec,“ poznamenal starosta. I tady by se s pracemi mohlo začít už na jaře. Na druhou polovinu roku je připravena ještě rekonstrukce ulice Rekreační u porubského koupaliště, která by měla stát pět a půl milionů korun.

Opravy chodníků a cest nejsou jedinými investičními projekty obvodu. Pokračuje se i v přípravách na stavbu sportovní haly na ulici Josefa Valčíka, projekty jsou připraveny i na halu pro stolní tenis a florbal. V létě by pak mělo dojít k výměně elektroinstalace v Základní škole na ulici Ivana Sekaniny. „Elektroinstalaci jsme v minulých letech postupně vyměňovali ve všech školách, bohužel kvůli změně legislativy se ceny šplhají do astronomických výšek. Projekt počítá s částkou až jednadvacet milionů korun. Věřím, že se nám ji podaří výrazně snížit,“ dodal Lumír Palyza.