Na start se postavilo třináct set účastníků

28/4 2014

Porubajk MTB marathon rok od roku láká stále více účastníků. V sobotu 26. dubna se na trať vydalo třináct set cyklistů a organizátoři pro ně připravili i několik novinek.

Na start se postavilo třináct set účastníků

Závod, jehož dominantou je výjezd sjezdovky Skalka, získává stále větší oblibu. Sedmého ročníku Porubajk MTB marathonu, který se jede pod záštitou městského obvodu Poruba, se zúčastnilo třináct set cyklistů, kteří vyrazili na tratě osmašedesát a osmatřicet kilometrů. Letos poprvé se jel i desetikilometrový závod pro děti, který se uskutečnil v porubském lesoparku.

„Rok od rok účast stoupá a letos jsme byli opravdu nadšeni. Už v předstihu jsme měli jedenáct set přihlášených, další stovky se registrovaly až před samotným startem,“ řekl ředitel závodu Libor Hrdina. Závod už potřetí startoval na Hlavní třídě, kde se letos poprvé konala i prezentace závodníků. „Jsem rád, že nám Poruba vyšla vstříc a před pár lety nám umožnila odstartovat závod na Hlavní třídě. Věřím, že toto nádherné prostředí přilákalo další závodníky,“ řekl ředitel závodu.

Kromě závodu pro děti přichystali organizátoři i další novinku, a to večerní párty na Skalce. „Večerní program byl vynikající nápad a zcela určitě ho udržíme i v dalších letech. Pro závodníky je příjemné, že dopoledne se na sjezdovku museli na kolech vyšplhat a večer se mohli v areálu pobavit,“ poznamenal Hrdina.

Porubajk MTB marathon je určen především široké veřejnosti. „Jde nám o to, aby se lidé pobavili a dokázali si, že jsou schopni ujet určitou vzdálenost v náročnějším terénu. O výsledky ale primárně nejde. Soutěže, kde se jede na výkon, jsou někde jinde,“ dodal Hrdina. Přesto se sluší zmínit jména nejlepších. Závod na osmašedesát kilometrů vyhrál Matěj Lasák z MaxCursor Ostrava a na osmatřicetikilometrové trati byl nejrychlejší Milan Damek z caffenannini.cz. V soutěži škol vyhrál Wigym Bike Team.